Svet
23 ogledov

"Ne bomo prišli živi v Split"

Nesreča pri Splitu je poleti leta 2009 zahtevala šest življenj, ranjenih je bilo Žurnal24 main
V povezavi z iztirjenjem vlaka v Splitu leta 2009 je danes pričal 72-letnik, čigar žena je bila ena od šestih žrtev. Pravi, da je že precej pred nesrečo vedel, da nekaj ni v redu.

Na splitskem sodišču je danes pričal 72-letni Žarko Rogan, ki je ob nesreči s svojim telesom zaščitil vnukinji. Rogan je sicer vse življenje delal v Nemčiji, ukvarjal pa se je ravno z zaviralnimi sistemi avtomobilov, vlakov in letal.

"Škripanja zavor od določene točke naprej ni bilo slišati," je povedal Rogan in dodal, da se te vedno slišijo takrat, ko vlak zavira. Pravi, da je opazil, da strojevodja uporablja rezervni sistem zaviranja, vlak pa da se na eni od postaj ni ustavil na pravem mestu, tam pa je tudi stal dlje kot običajno.

"Ženi sem takrat rekel, da ne bomo prišli živi do Splita," je povedal Rogan.

Vlak butal ob stene
Potem je vlak začel voziti tako hitro, da se je s streho dotikal sten ob progi, po vlaku pa so leteli različni predmeti. "Paru, ki je izstopil na naslednji postaji, sem rekel, da so pravi srečneži," se spominja Rogan.

Sprevodnika je vprašal, zakaj vozijo tako hitro, takrat pa je vlak začel nenadzorovano divjati in s streho udarjati ob stene ob progi. Rogan se spominja, da se je sklonil nad vnukinji, da bi ju zaščitil s svojim telesom, potem pa je vlak zletel s tirov.

"Z vnukinjama smo hitro zapustili vlak, moji ženi pa ni bilo več pomoči," je na pričanju po pisanju Večernjega lista v solzah povedal Rogan.

Zeljko Rogan nesreca split | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Obtoženi so se izrekli za nedolžne
Tožilstvo bremeni peterico hudega kaznivega dejanja ogrožanja javne varnosti, ki so ga storili s posrednim namenom.

Obtoženi so bivši direktor za ekološka vprašanja in zaščito v podjetju Hrvatske željeznice Infrastruktura Ivan Medak, direktor podjetja Intrade Ivan Tomašković, svetovalec v tem podjetju Jozo Bazina, vodja protipožarne zaščite hrvaških železnic v Splitu Drago Rogulja in gasilec Branko Tišljar, poroča STA.

Vsi so se ob začetku sojenja 19. januarja letos izrekli za nedolžne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.