Svet
14 ogledov

Ne bosta izgnana zaradi družine

Britanska policija EPA
Britanci so zgroženi nad odločitvijo sodišča, da posiljevalca in morilca, ki nista državljana Velike Britanije, iz države ne izženejo zaradi njune človekove pravice do družinskega življenja.

Raja Mojammed Anwar Khan, ki je zaradi prevelikega odmerka heroina povzročil prometno nesrečo in dvema otrokoma vzel očeta ter posiljevalec Rohan Winfield bosta po odsluženi kazni lahko še naprej kot tujca bivala v Veliki Britaniji.

Sodišče sta namreč prepričala, da ima pravica do družinskega življenja iz Zakona o človekovih pravicah prednost pred izgonom iz države. Po britanski zakonodaji morajo namreč oblasti vsakega tujca, ki je zaradi zločina zaprt več kot 12 mesecev, po odsluženi kazni izgnati iz države.

Varal, a ga je rešila poroka

Raja Mohammed Anwar Khan je bil tako obsojen na šest let in pol zaporne kazni, v zaporu pa je po pritožbi preživel pet let. Izgonu se je lahko izognil, ker je sodišče prepričal, da bi bila tako kršena njegova človekova pravica po družinskem življenju. V Veliki Britaniji bi tako moral zapustiti ženo in otroke, poroča The Telegraph.

Rohan Winfield, ki je posilil mlajšo žensko potem, ko je zaradi ljubice zapustil ženo, s katero ima tri otroke, pa je sodnika uspel prepričati, da je že samo poroka dovolj zadosten razlog, da bi lahko ob izgnanstvu bil prikrajšan za družinsko življenje.

"Kaj pa pravice žensk?"

V Veliki Britaniji zaradi omenjenih dveh primerov na vlado že dežujejo ogorčeni pozivi posameznikov in organizacij za zaščito žensk, da naj spremenijo zakon o človekovih pravicah tako, da se kaj podobnega v prihodnosti več ne bo moglo zgoditi.

Yvonne Traynor iz britanske organizacije za pomoč žrtvam spolnega nasilja se je za omenjeni časnik vprašala, ali zakon o priseljencih posiljevalcem omogoča, da je država lahko njihovo zavetišče in da ti lahko po odsluženi kazni še naprej posiljujejo. "Kaj pa pravice žensk po varnem življenju v državi?"

"Zagotovo mora kdo videti nevarnost v takšnih odločitvah - gre za precedens. Tukaj bodo lahko ostali posiljevalci, morilci in pedofili," še pravi.

Komentarjev 1
  • Stolp 14:56 16.oktober 2011.

    Britanija je itak ena država, kjer se pod krinko prijaznostji in finoće, skriva totalen drek in gnilost družbe.