Svet
11 ogledov

"Ne iščite političnih priložnosti"

Putin in Porošenko EPA
Srečanje ruskega in ukrajinskega predsednika je bilo prvo po skoraj treh mesecih in obenem redka priložnost za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kjer je konflikt zahteval že več kot 2.200 življenj.

Predsednika Rusije in Ukrajine Vladimir Putin in Petro Porošenko sta zvečer v Minsku končala dvostransko srečanje. Trajalo je dve uri, kaj sta se dogovorila, pa ni znano.

Porošenko je palačo v Minsku, kjer je potekalo srečanje, zapustil, ne da bi dal izjavo za javnost. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da so bili pogovori uspešni, njegov ukrajinski kolega Pavlo Klimkin pa je izjavil, da so bili pogovori "težki, a zanimivi".

Politiki so imeli na mizi načrte o umiritvi razmer na vzhodu Ukrajine in koncu spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti, ki jih po obtožbah Kijeva Rusija aktivno podpira tudi z orožjem.

Za mizo prvič po treh mesecih

Srečanje Putina in Porošenka je bilo prvo po skoraj treh mesecih in obenem redka priložnost za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kjer je konflikt zahteval že več kot 2.200 življenj. Ukrajinski predsednik je sicer ob začetku srečanja izjavil, da je od teh pogovorov odvisna prihodnost Evrope in sveta. "Na tem srečanju v Minsku se odloča o usodi sveta in Evrope. Tako to vidim jaz," je bil dramatičen. 

Putin pa je pristavil, da se krize ne rešuje s silo, temveč zgolj z dialogom. Opozoril je tudi, da bi Rusija utrpela za okoli 2,1 milijardi evrov škode, če biUkrajina ratificirala pridružitveni sporazum z EU. Kot je napovedal, bo Moskva v tem primeru odgovorila s trgovinskimi ukrepi. 

"Ne iščite političnih koristi"

Gostitelj srečanja, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je obe strani pozval, naj se odrečeta političnim ambicijam in ne iščeta političnih koristi.

Predlagal je tudi, da bi se kontaktna skupina za ukrajinsko krizo, ki jo sestavljajo predstavniki Kijeva, separatistov in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi redno srečevala v Minsku. Prvo tako srečanje pa bi lahko bilo že v sredo, je predlagal beloruski predsednik.

Srečanje Putina in Porošenka je sicer potekalo ob robu zasedanja evrazijske carinske unije, ki jo je Rusija oblikovala z Belorusijo in Kazahstanom. Ukrajina ima v carinski uniji status opazovalke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.