Svet
19 ogledov

"Ne kličite me za veze!"

V Srbiji odmeva javno pismo vodje Kliničnega centra iz Niša, ki se je odločil postaviti po robu tako imenovanemu zaposlovanju preko vez.

dr. Zoran Radovanović | Avtor: Klinični center Niš Klinični center Niš
Klinični center iz Niša je objavil razpis za zaposlitev osmih novih zdravnikov. Očitno se je na direktorja zdravstvene ustanove dr. Zorana Radovanovića sprožil plaz različnih prošenj; ne uradnih prošenj, pač pa takšnih, ki bi radi do službe preko strokovnih komisij. Ni nujno, da prosijo zase, prosijo tudi za koga iz svojega ožjega ali širšega kroga.

Dr. Radovanović se je z objavo javnega pisma odločil narediti konec takšni praksi vsaj v ustanovi, ki jo vodi. "Spoštovani kolegi, prijatelji, znanci, politiki, tovariši, sodelavci in ostali. Lepo prosim, da me prenehati klicati, mi pošiljati sporočila, elektronsko pošto in ostale apele," je napisal v pismu in dodal, da se je takoj po objavi razpisa nanj sprožila prava "kanonada" takšnih prošenj.

"Vem, da me bodo sovražili"

Napisal je, da je v Srbiji veliko brezposelnih zdravnikov. "Zaposlitev si zaslužijo tako tisti s končnim povprečjem ocen 8,5, kot tisti s povprečjem 10," je poudaril in dodal, da ni v njegovi domeni, da bi ocenjeval, na kakšen način je kdo prišel do povprečja ocen, ki ga ima in ali je do pravo merilo kakovosti zdravnika. Poudaril je, da so strokovne komisije tiste, ki bodo ocenjevale in izbrale med kandidati.

Javno pismo je sklenil z besedami, da se zaveda, da ga bodo zaradi tega gotovo sovražili kolegi, katerih otrok ne bo sprejet na razpisano delovno mesto. "Vem, da bodo na mene jezni vsi tisti, ki ne bodo sprejeti. Vendar v imenu komisij obljubljam, da na delovno mesto ne bomo sprejeli nikogar zaradi denarja, politike ali česarkoli nezakonitega."

Na koncu je dr. Radovanović še enkrat prosil vse, da ga ne kličejo z namenom uveljavljanja "veze". "Hvala za razumevanje," je sklenil objavo javnega pisma, ki je v Srbiji naletela na velik odmev. Javnost zdravnika hvali, kako so se na njegovo potezo odzvali v zdravniških krogih, pa seveda ni znano.

Komentarjev 2
  • daredevil 15:51 26.maj 2015.

    No počasi, nas bodo pa res tako imenovani balkanci učil kako pa kaj.

  • dimnikar 14:57 26.maj 2015.

    car.