Svet
14 ogledov

"Ne množite se kot zajci"

Papež Frančišek EPA
Papež pozval vernike k odgovornemu načrtovanju družine.

Papež Frančišek je v ponedeljek dejal, da se od katoličanov ne pričakuje, da se bodo množili kot zajci, ter pozval vernike k odgovornemu načrtovanju družine. Obenem je branil stališče katoliške cerkve, ki nasprotuje umetnim metodam preprečevanja nosečnosti.

"Nekateri verjamejo, da morajo biti kot zajci, če želijo biti dobri katoličani," je med sproščenim pogovorom z novinarji na letalu, s katerim se je vračal z enotedenske turneje po Aziji, dejal papež. Ob tem je pojasnil, da je pomembneje spoštovati načelo odgovornega starševstva.

Pojasnil je, da je nedavno v cerkvi okaral žensko, ki mu je zaupala, da pričakuje osmega otroka, potem ko jih je sedem rodila s carskim rezom. "Želite za seboj pustiti sedem sirot?" je Frančišek vprašal žensko, novinarjem pa dejal, da je to po njegovem izzivanje Boga. "Ženska mi je rekla, da verjame v Boga, vendar pa menim, da nam je Bog dal sredstva, da smo odgovorni," je pojasnil.

Proti umetni kontracepciji

Po njegovih besedah je ustvarjanje novega življenja del zakramenta svetega zakona, med obiskom na Filipinih pa je odločno zagovarjal stališče o nasprotovanju umetni kontracepciji. A kot je pojasnil novinarjem, sledenje naukom Cerkve ne pomeni, da bi katoličani morali imeti otroke enega za drugim.

"Eden od pomembnih naukov Cerkve je tudi odgovorno starševstvo," je dejal in poudaril, da pri tem ključno vlogo igra dialog, za kar so v Cerkvi na voljo skupine za zakonske pare ter svetovanja in predavanja strokovnjakov in duhovnikov.

Komentarjev 12
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:21 20.januar 2015.

    sj ni panike če imaš velik otrok ČE jih lahko tud dostojno vzdržuješ :)

  • mph 19:33 20.januar 2015.

    Naravne metode na veliko propagira ravno cerkev, ker so dokazano in to bistveno slabše učinkovite kot umetne, zahtevajo izjemen napor in programiranje, kar uniči spontanost, .... kondome pa cerkev NE dovoljuje, saj gre za umetno kontracepcijo. Dovoljujejo samo take, ki ...prikaži več imajo na vrhu luknjo. :-) Tabletke pa tako ... v veliko primerih so nujne pri marsikateri ženski, ki ima neredne in boleče krvavitve, preprečujejo dokazano en kup bolezni, ... in ja, utegnejo imeti sicer tudi stranske posledice. Bistveno manj kot pozitivnih.

  • mph 17:03 20.januar 2015.

    Ah, blažena neumnost ....