Svet
6101 ogledov

Ne, šef ne sme špijonirati za vami

Ali nadrejeni udarijo po mizi za prazen nič? Žurnal24 main
Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice.

Nadzor elektronskih komunikacij zaposlenega je kršitev njegovih pravic do zasebnega življenja in korespondence, je odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Gre za primer romunskega državljana Bogdana Mihaija Barbulescuja, ki je bil odpuščen, ker je uporabljal službeni internet v zasebne namene.

Kot so danes sporočili iz Strasbourga, je veliki senat sodišča z enajstimi glasovi za in šestimi proti odločil, da so bile kršene pravice Barbulescuja do zasebnega in družinskega življenja, doma in korespondence oz. 8. člen Evropske konvencije o človekovih pravicah.

kozarec voda Visoka kazen Svet Šefinji v vodo dajala odvajala

ESČP je tudi odločil, da nacionalne oblasti niso ustrezno zaščitile pravice pritožnika do spoštovanja njegovega zasebnega življenja in korespondence. Prav tako niso ustrezno pretehtale interesov vseh vpletenih.

Barbulescu je bil sicer od leta 2004 uslužbenec nekega zasebnega podjetja, kjer je za delo s strankami uporabljal internetni račun Yahoo messengerja. Podjetje pa ga je julija 2007 obvestilo, da so nadzorovali njegove pogovore prek messengerja, in ga obtožilo, da je uporabljal službeni internet tudi v zasebne namene. S tem pa da je kršil interna pravila podjetja.

Med drugim so mu kot dokaz predstavili 45 strani zapisov njegovih pogovorov z bratom in zaročenko, med katerimi je bilo tudi več intimnih sporočil. Manj kot mesec dni kasneje je bil odpuščen.

Paznik Slovenija Toliko obsodb izdala slovenska sodišča

Brez odškodnine

ESČP je kritiziral romunsko pravosodje, da niso ustrezno pretehtala pravic Barbulescuja in interesov podjetja, niti se niso ukvarjala s tem, ali je bil vdor podjetja v pritožnikovo zasebnost morda pretiran. Prav tako da je bila morda pretirana sankcija z odpustitvijo, ki je skrajna disciplinska sankcija.

Vendarle pa sodišče na koncu pritožniku ni prisodilo kake posebne odškodnine. Že odločitev ESČP, da je prišlo do kršitve njegovih pravic, je zadostno zadoščenje za Barbulescuja, so odločili sodniki v Strasbourgu.

zivljenje21.11.07...zenska, oljna masaza, Close-up of a beautiful young woman ge Svet Maser obsojen, ker je snemal ženske

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • pericarežeracirep 19:40 05.september 2017.

    Gospodar išče hlapca. -Francl, kje pa si? -Tle gor na kozolcu. -Kaj pa delaš? -F.kam. -V redu, samo da ne kadiš.

  • Hi5 18:52 05.september 2017.

    Dragi moji, eno je nadzor nad delom, drugo pa špijunaža. Šef, če je sposoben, bo hitro našel način, po katerem bo ocenjeval in nadzoroval zaposlenega. Če pa ne ve oziroma ne zna nadzirat svojih podrejenih na drug način, kot da ...prikaži več brska po računalniku in preverja ali je nekdo med službenim časom delal za firmo ali pisal osebna sporočila, potem je bolje, da to prepusti nekom drugem ali pa se neha s tem ukvarjat. Danes je 2017 in ne 1898

  • Janez_53 13:25 05.september 2017.

    Mislim, da sta se v Evropi demokracija in varstvo človekovih pravic temeljito izrodila! Nisem noben ekstremist, niti nisem bil privatnik, ki bi imel zaposlene delavce. Ampak res ne morem razumeti tega, da v primeru če sem privatnik in zaposlim delavca, ...prikaži več ki mu plačam 8 ur na dan, nimam pravice preverjati, kaj mi delavec počne med šihtom??? Hudiča, saj ga nisem zaposlil za to, da dela na mojih osnovnih sredstih stvari za svoje privatne potrebe!!! A sem res zmešan, če tako razmišljam?