Svet
45 ogledov

"Ne smemo pozabiti njegovih vrednot"

nelson mandela
1/4
Reuters
V Južnoafriški republiki se danes z molitvami spominjajo preminulega nekdanjega predsednika Nelsona Mandele

Z dnevom molitve se tako začenja teden spomina na ikono boja proti apartheidu, ki se bo zaključil 15. decembra s pogrebno slovesnostjo v Qunu na jugu države, kjer je Mandela odraščal.

Molitvam se je v metodistični cerkvi v Johannesburgu pridružil tudi južnoafriški predsednik Jacob Zuma, medtem ko se je nekdanji predsednik Thabo Mbeki Mandeli poklonil v sinagogi.

Zuma je med obredom Južnoafričane pozval, naj Mandelo počastijo tako, da sprejmejo njegove vrednote enotnosti, svobode in pravičnosti. "Moliti moramo za to, da ne bomo pozabili vrednot, za katere se je zavzemal Madiba, za katere se je boril, za katere je žrtvoval svoje življenje," je dejal južnoafriški predsednik.

"Ravnati se moramo po teh vrednotah, če se ga želimo spominjati. Če se nanj spomnimo s temi vrednotami in stvarmi, v katere je verjel, potem bodo storili veliko," je še dodal Zuma.

Oblasti pred logističnim izzivom

Na verskih obredih po državi danes sicer pričakujejo množico ljudi. Največ Južnoafričanov naj bi se udeležilo molitev v največji katoliški cerkvi v državi v Sowetu ter v anglikanski katedrali St. George v Cape Townu.

Južnoafriške oblasti so medtem sporočile, da so pripravljene na "logistični izziv", ki ga ob udeležbi številnih svetovnih voditeljev predstavljala pogrebna slovesnost prihodnjo nedeljo. Seznam tujih državnikov, ki se bodo prišli poklonit Mandeli, naj bi sicer objavili še danes.

Že v torek bo v Johannesburgu potekala žalna slovesnost, ki jo bodo pripravili na tamkajšnjem nogometnem stadionu. Na njej pričakujejo skoraj 95.000 ljudi, med njimi tudi številne svetovne voditelje in slavne osebnosti.

Sprevod s posmrtnimi ostanki Mandele bo po ulicah Pretorie potekal v sredo, četrtek in petek, je povedal tiskovni predstavnik vlade Neo Momodu. Kot je pojasnil, bodo vsako jutro na omenjene dni, ko naj bi sprevod zapustil mrtvašnico, javno objavili pot sprevoda. Momodu je ob tem ljudi pozval, naj se postavijo v vrsto ob cesti, ko bo sprevod šel skozi Pretorio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.