Svet
13 ogledov

Ne smrt, skrbi jih denarna kazen

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Britanci bodo namesto na resnost prometnih nesreč opozarjali na posledice, ki voznike očitno bolj skrbijo: odvzem vozniškega dovoljenja, globa, prepoved vožnje ...

Britanci so letos akcijo opozarjanja voznikov, naj ne uživajo alkohola, zastavili nekoliko drugače. Ugotovili so namreč, da voznikov – predvsem motoristov – opozarjanje na nevarnost prometnih nesreč ne gane preveč; bolj jih zaskrbijo drugačne posledice. "Ugotovili smo, da vozniki mislijo, da se njim nesreča ne more zgoditi. Poleg tega pa smo ugotovili še, da vozniki prej premislijo, ali je vredno tvegati, če pojasnimo še druge posledice vožnje pod vplivom alkohola na primer odvzem izpita, prepoved vožnje," so dejali na prometnem ministrstvu.

Prometni minister Mike Penning je k temu dodal: "Vozniki naj ne bodo v dvomih, da tvegajo odvzem vozniškega dovoljenja, globo in zaporno kazen, če bodo v času božičnih praznikov sedli za vozilo vinjeni."

Sodelujejo tudi pubi
Kampanja pod geslom Think bo potekala do 1. januarja, njeno vodilo pa je: kupiš eno pijačo – dobiš še eno zastonj. A seveda vlada na tak način spodbuja le pitje brezalkoholnih pijač. K sodelovanju v kampanji jim je uspelo spodbuditi več tisoč pubov po Veliki Britaniji.

Izgovori, izgovori
Istočasno ob začetku kampanje je društvo anonimnih alkoholikov predstavilo rezultate nacionalne raziskave o izgovorih voznikov, ki imajo težave z alkoholom. Najbolj priljubljeni stavki so:
"Saj je (dom ali bar, op. p.) samo par metrov stran."
"Prej sem jedel, tako da bo hrana vsrkala alkohol."
"Že nekaj časa je minilo, odkar sem popil zadnjo pijačo."
"Saj ne bo prometa na cesti."


Slovenija: brezplačen taksi ob vikendih
Spomnimo, tudi v Sloveniji poznamo do neke mere podoben projekt, in sicer After Taxi. Gre za idejo združenja DrogArt, po kateri mlade med 16. in 30. letom, ki vnaprej načrtujejo zabavo konec tedna in imajo ustrezne kupone, domov z zabave brezplačno pelje taksi. Posameznik lahko člansko izkaznico prevzame na Info točki DrogArta ter kupi pet kuponov v skupni vrednosti 20 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.