Svet
3 ogledov

"Ne sprašuj, ne govori" ostaja

Epicenter potresa z magnitudo 7,2 je bil po prvih podatkih zelo plitko, le kakih Žurnal24 main
Ameriško vrhovno sodišče je brez komentarja zavrnilo pritožbo homoseksualnih republikancev. Ti so se pritožili na odločitev sodišča, da politika "Ne sprašuj, ne govori" ostaja v veljavi.

Zvezna sodnica Virginia Phillips v Kaliforniji je oktobra politiko "Ne sprašuj, ne govori" označila za neustavno in vojski ukazala, da mora prenehati odpuščati homoseksualce oziroma jim mora dovoliti odkrito služenje. Po odločitvi prvostopenjskega zveznega sodišča so se začele pritožbe in nazadnje je tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v San Franciscu odločil, da razveljavi ukaz sodnice in pusti politiko v veljavi takšno, kot je.

Politiko "ne sprašuj, ne govori" so uzakonili leta 1993, potem ko tedanjemu predsedniku Billu Clintonu ni uspelo odpraviti prepovedi služenja homoseksualcev v oboroženih silah. V skladu s politiko homoseksualci lahko opravljajo vojaško službo, a ne smejo početi ničesar, kar bi izdalo njihovo spolno opredeljenost, o kateri jih tudi nihče ne sme spraševati.

Vrhovno sodišče ZDA je pritožbo skupine homoseksualnih republikancev na odločitev prizivnega sodišča v Kaliforniji, da politika ostaja v veljavi, včeraj zavrnilo brez komentarja.

V zvezi z zadnjimi dogodki se je oglasil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki tej politiki nasprotuje in želi odpraviti diskriminacijo; a se hkrati zaveda, da je njegovo pravosodno ministrstvo prisiljeno braniti veljaven zakon. Iz Pentagona so sporočili, da se jim zdi odločitev vrhovnega sodišča "primerna".

Kmalu prenovitev zakonodaje
Sicer pa bo Pentagon kmalu objavil študijo vplivov odkritega služenja homoseksualcev v oboroženih silah, ki jo je naročil Obama obrambnemu ministru Robertu Gatesu. Demokrati upajo, da bodo ustrezen zakon za odpravo prepovedi sprejeli do konca letošnjega leta, ko imajo še večino v obeh domovih kongresa.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.