Svet
56 ogledov

Ne stari ljudje, bolj smrdijo mlajši

Starost Žurnal24 main
Ste tudi vi prepričani, da imajo starejši ljudje poseben vonj? Imate prav, kaže raziskava. A najbolj ne "smrdijo" stari ljudje, temveč moški srednjih let.

Starejši ljudje posebnega vonja svojih teles ne smejo nujno vzeti za slabo, pravi Johan Lundstrom, znanstvenik v centru za voh iz Filadelfije, ZDA.

"Duh starejših sam po sebi ni negativen, torej smrdljiv," pravi Lundstrom. Po njegovem si ljudje le domišljajo, da stari ljudje smrdijo, zaradi percepcije o starosti kot nečem slabem.

Strokovnjaki so se posvetili vonju ljudi v treh starostnih kategorijah: med 20 in 30 let, med 45 in 55 let in med 75 in 95 let. Vsaka oseba, ki je sodelovala, je pet dni nosila posebno majico z blazinicami pod pazduho. Blazinice je nato ločeno vohalo 41 prostovoljcev, ki jim je uspelo vonjave kategorizirati v različne starostne skupine.

Za najbolj prijetnega so označili vonj žensk srednjih let. Precej slabše pa so se odrezali njihovi moški sovrstniki. Moški srednjih let imajo po prepričanju testnih nosov najmanj privlačen vonj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.