Svet
82 ogledov

Ne terorizma, migrantov se boji Evropa

Begunci v Grčiji EPA
Leto 2015 je bilo "leto strahu in pomanjkanja varnosti" za Evropo, izhaja iz novega poročila o človekovih pravicah.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks je v svojem letnem poročilu izpostavil, da se Evropa bolj boji migrantov kot terorizma. "V takem ozračju države težijo k zanemarjanju svojih obveznosti na področju človekovih pravic, javno mnenje pa ta trend pogosto še spodbuja," je dejal Muižnieks. Ob tem je omenil vpliv lanskih terorističnih napadov v Parizu - januarskega na satirični tednik Charlie Hebdo in vrste novembrskih napadov - na javno mnenje.

"A še bolj kot strah pred terorizmom je bil razširjen vse večji strah zaradi pritoka migrantov," je ocenil. Kot je dejal, gre za "večplasten strah", ki je prizadel več evropskih držav. Po njegovih besedah je bil za nekatere pritok migrantov znak nemoči posameznih držav in Evrope kot celote, da nadzira meje. Pri drugih pa je prihajanje vedno novih beguncev vzbudilo dvom v sposobnost Evrope, da obvladuje raznolikost in še vzpodbujalo že prej razširjene predsodke do muslimanov.

Izrazil je zaskrbljenost nad dejstvom, da so se vlade posameznih držav bolj osredotočile na zmanjševanje socialnih ugodnosti za prišleke kot na njihovo integracijo v družbo. Še več, ta trend bo poslabšal možnosti za njihovo integracijo v prihodnje, je posvaril.

V poročilu je še izrazil zaskrbljenost nad varnostnimi razmerami na vzhodu Ukrajine ter nad svobodo medijev v nekaterih delih Evrope, med drugim na Poljskem in na Balkanu.

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:33 20.april 2016.

    Ekstremisti so se pojavil iz tistih držav kjer niso enakovredno obravnaval muslimianov in jih niso integriral v družbo. Le zakaj noben islamist ni prišel iz Nemčije. Tega se noben ne sprašuje ane. Nemci niso dajal muslimane na rob družbe pa ...prikaži veča upal da se bo vse samo rešil. Nemci ne prepuščajo stvari naključju za razliko od Francozev pa Belgijcev in še mnogih drugih. Ekstremisti ki prihajajo iz evropskih držav so posledica slabega socialnega stanja. Socialo se je pa zanemarjal od leta 2007 naprej. Tud spodobne službe so vse bolj in bolj nedosegljive širši množici ljudi. Ampak o tem noben ne govori. Važn da SLS in SDS širita strah da dobita volivce, o rihtanju države da bi prišla na blagostanje iz leta 2007 pa niti besedice.

  • erikkk 08:26 19.april 2016.

    Govori gluposti ...

  • sprehajalec 21:05 18.april 2016.

    Litvanec Nils, govori nekaj, kar v resnici ne misli. Govori pač to kar misli, da bo diplomaciji v Bruslju in Merklovi všeč. "Po njegovih besedah je bil za nekatere pritok migrantov znak nemoči posameznih držav in Evrope kot ...prikaži več celote, da nadzira meje."Ta nemoč je samo pod določenimi pogoji, da jim ne sme pasti las iz glave. Ko se bo to spremenilo, se bo še kako pokazala moč teh držav.