Svet
14 ogledov

Ne uriniraj ali pa piskam!

WC Shutterstock
Imeti stranišče v stanovanju je nekaj samoumevnega, mar ne? No, kar polovica Indijcev doma nima stranišča, zato je izločanje na prostem precej vsakdanji pojav. Uriniranje v javnosti bodo poskušali omejiti z bobni in piščalkami.

Nov pristop so uvedli v 34 vaseh v zahodni indijski zvezni državi Radžastan. Štiri ali pet ljudi bo hodilo okoli in "zakričalo, udarilo na boben ali zapiskalo", če bodo koga videli, da v javnosti opravlja malo ali veliko potrebo. Večkratnim kršiteljem bodo naložili kazen, poroča BBC.

Stara navada – železna srajca

Pljuvanje in opravljanje potrebe je pogost pojav po vsej Indiji. Kar polovica od 1,2 milijarde  prebivalcev doma nima stranišča. V vaseh pa tudi tisti, ki ga imajo, pogosto raje odidejo na prosto. Oblasti bodo uporabo stranišč spodbujale tudi s subvencijami za vse tiste, ki bi si ga želeli zgraditi.

S človeškimi iztrebki se sicer prenaša kar lepo število bolezni. Oblasti menijo, da ljudje "na prostem" kljub temu vztrajajo zaradi kulture in tradicije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.