Svet
9 ogledov

Ne v New Yorku, ampak v Indiji

Ob prometnih konicah tudi ženske postanejo tečne voznice. Žurnal24 main
Študija. Pod največjim stresom ne živijo ženske v Londonu ali New Yorku, ampak v Indiji.

Pred kratkim objavljena študija družbe Nielsen z naslovom The Women of Tomorrow je pokazala, da pod največjim stresom živijo indijske ženske. V študiji, v kateri so pod drobnogled vzeli 6.500 žensk in njihovih nakupovalnih navad iz 21 držav, jih je v Indiji kar 87 odstotkov odgovorilo, da so pod stresom večino časa in da nimajo časa za počitek. Da so ves čas pod stresom, se je izreklo tudi 74 odstotkov Mehičank in 69 odstotkov Rusinj. V Evropi je največ žensk odgovorilo, da so pod hudim stresom, v Franciji (65 odstotkov) in Španiji (66 odstotkov). Slovenije na seznamu ni, najnižje med evropskimi državami se je uvrstila Švedska.

Študija je tudi pokazala, da Indijke, čeprav se pod stresom počutijo največ časa, porabijo tudi največji dohodek zase. Več kot tri četrtine jih je odgovorilo, da zapravljajo za izdelke za nego telesa in obleke. Ženske v razvijajočih se državah več denarja porabijo za obleko, izdelke za nego telesa, špecerijo in izobraževanje svojih otrok, medtem ko ženske v razvitih ekonomijah večji odstotek denarja namenijo počitnicam, varčevanju in odplačevanju kreditov.

"Ženske po svetu dosegajo višjo stopnjo izobrazbe, se pridružujejo delovni sili v večjem številu in več prispevajo k dohodkom v gospodinstvu," je povedala Susan Whiting iz Nielsena. "Povečujejo svojo nakupovalno moč ter nadzor in vpliv na odločitve v gospodinjstvu. So pomembni potrošniki in postajajo vedno zanimivejše za tržnike in zabavno industrijo."

The Economic Times je zapisal, da se je v Indiji zgodil velik gospodarski razvoj z izzivi in priložnostmi 21. stoletja, medtem ko se indijska družba temu ni prilagodila. "To nasprotje, ta konflikt je vzrok večjega stresa," je za časnik povedal sociolog Šiv Višvanatan. Pomanjkljiva socialna podpora in infrastruktura pomenita velik stres, predvsem za zaposlene ženske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.