Svet
14573 ogledov

Ne vedo, kako ga bodo lahko usmrtili

Smrtna kazen Profimedias
V ZDA skuša proizvajalec kemikalij s sodno bitko ustaviti usmrtitev dvojnega morilca, saj ne želi, da bi v ta namen uporabili njegove izdelke.

Ameriški pravosodni organi v zveznih državah, kjer je smrtna kazen dovoljena, imajo že nekaj časa hude težave pri izvajanju smrtnih kazni, saj jim primanjkuje sestavin za koktejl v smrtonosni injekciji. Proizvajalci kemikalij namreč izrecno prepovedujejo, da bi distributerji prodajali njihove izdelke zaporom.

Zadeva je šla tako daleč, da so v zvezni državi Nebraska v zaporu očitno do sestavin prišli na nedovoljen način, zato se je vnela pravna bitka s podjetjem Fresenius Kabi, ki od sodišča zahteva, naj zaporu prepove uporabo njihove sestavine fentanil. Ta je znano kot močno protibolečinsko sredstvo, ki je zaradi prevelikega odmerka doslej povzročilo smrt že na tisoče Američanov, poroča Washington Post. Zaradi pomanjkanja drugih sestavin so pričeli v zaporih opijat fentanil uporabljati kot del koktejla, ki pomaga povzročiti smrt obsojenca. Nasprotniki uporabe fentanila pa opozarjajo, da lahko povzroča zelo travmatičen smrtni boj.

Zvezni sodnik je v petek zavrnil zahtevo podjetja Fresenius Kabi in s tem dovolil usmrtitev, a se je podjetje takoj pritožilo, zato še vedno ni jasno, če bodo prihodnji torek izvedli načrtovano usmrtitev 60-letnega Careyja Deana Moora, ki je bil na smrt obsojen že leta 1980 zaradi umora dveh taksistov. Moore sicer pravi, da sam s pravnimi sredstvi ne bo nasprotoval izvršitvi kazni, nasprotno, želi si, da bi oblastem že enkrat uspelo dokazati, da so kompetentne. 

carey dean moore | Avtor: Nebraska Department of Corrections Nebraska Department of Corrections

Boj med zapori in dobavitelji sestavin poteka po vsej ZDA, šlo je celo tako daleč, da so v zvezni državi Mississippi legalizirali nov tip usmrtitve z dušikom. Niso pa še dorekli, ali bodo obsojence usmrtili v plinski celici ali pa z masko. V nekaterih drugih državah pa se vračajo k usmrtitvam pred strelskim vodom ali z električnim stolom. 

Lani so v ZDA usmrtili "le" 23 ljudi, kar je druga najmanjša številka v zadnjega četrt stoletja. 19 zveznih držav smrtne kazni ne dovoljuje več. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 10:29 13.avgust 2018.

    Če imajo probleme z izdelovalci surovin.. ? Ja , kaj pa, ga zaklent, vreči ključ stran( ga uničiti) in pozabiti na vse skupaj- pa še najceneje je..

  • flyaway 00:30 13.avgust 2018.

    9x19 = 0.20€