Svet
9 ogledov

"Ne zadržujte se pri oknih!"

Bruselj EPA
V Bruslju tudi jutri ostaja razglašena najvišja stopnja pripravljenosti pred morebitnim terorističnim napadom. Pristojni potrditli, da so ujeli moškega, ki so ga ovadili zaradi morebitne povezanosti v pariške napade. Kaj prebivalce najbolj skrbi, kako se počutijo in kako o dogajanju dobivajo informacije, smo se pogovarjali s Slovenko, ki živi v Bruslju.

Belgijske oblasti so odločile, da najvišja, četrta stopnja ogroženosti za bruseljsko regijo ostaja razglašena tudi jutri. Danes smo se o tem pogovarjali s Slovenko, ki živi v Bruslju.

"To pomeni, da je metro že tretji dan popolnoma zaprt, precej manj je tudi tramvajev in avtobusov. Mnogo ljudi zato ne more v službo, nekatera podjetja so sporočila, da bodo uslužbencem, ki zaradi zaprtih šol in vrtcev ali oviranega javnega prevoza ne morejo v službo, pogledali skozi prste," razlaga Darinka Bunjevac, Slovenka, ki zadnjih šest let živi v Bruslju. 

"Vojaki stojijo dobesedno pred mojim vhodom" 

"Center mesta je že od sobote dalje bistveno bolj prazen kot običajno, večina trgovin, barov in restavracij je bila čez vikend zaprta. Danes ostajajo uradno zaprti vsi muzeji, kulturni in nakupovalni centri, lastnikom ostalih trgovin in gostinskih lokalov pa so prepustili odločitev o odprtju. V soboto zvečer, ko si stanovalci običajno mašimo ušesa pred hrupom iz bližnjih barov, je center Bruslja spominjal na mesto duhov. Po naši, sicer zelo živahni ulici, so se sprehajali le vojaki, ki stojijo dobesedno pred mojim vhodom, oboroženi policisti in novinarji," razlaga. 

"Ne zadržujte se pri oknih"

Policisti so sinoči v Bruslju izvedli 19 racij in aretirali 16 ljudi. "Sinoči smo iz medijev izvedeli, da poteka več racij v različnih predelih Bruslja, ena med drugim le nekaj ulic proč od nas. Slišali nismo ničesar, saj je policija skušala izpeljati racije čim bolj neopaženo. Stanovalce in goste bližnjih hotelov so prosili, naj ne odhajajo na ulice in se ne zadržujejo pri oknih, uporabnike družbenih medijev pa, naj ne tvitajo o tem, kar se dogaja, dokler ni bilo racij okrog 11h zvečer konec."

Glavni napadalec še vedno na begu

Salaha Abdeslama, napadalca v Parizu, ki je na begu, po prvih informacijah naj ne bi prijeli, vendar ni jasno, kdo je sinoči aretirani moški.

"Težko je vedeti, kaj se res dogaja in koga lovijo. Uradni predstavniki nas nenehno svarijo pred pretirano paniko in širjenjem nepreverjenih govoric. Osebno spremljam uradne profile na Twitterju in Facebooku, npr. belgijski krizni center, zvezno policijo in bruseljski javni prevoz. O različnih vidikih varnostnih ukrepov javnost občasno obveščajo pristojni ministri zvezne vlade in celo premier," razlaga nekdanja novinarka Darinka Bunjevac. 

Zaprte šole, vrtci in jasli 

Belgijski krizni center prebivalcem Bruslja odsvetuje zadrževanje v javnih prostorih. Zaradi teroristične ogroženosti so v bruseljski regiji pozvali k zaprtju vse jasli, vrtce in šole. 

 Namesto panike tviti z mačkami 

"Bolj so prestrašeni moji v Sloveniji"  

"Občutek imam, da so bolj prestrašeni moji sorodniki in prijatelji v Sloveniji, Britaniji in drugod po svetu, ki me nenehno sprašujejo, če smo na varnem. Doslej se v Bruslju nikoli nisem počutila ogrožene, upam, da tudi ta preplah ne bo predolgo trajal. Konec tedna naj bi se v centru mesta začel božični sejem. Niti najmanj si ne želim, da bi ga odpovedali. Če se zaradi strahu, ki je sicer v takšnih primerih povsem razumljiv, odpovemo svobodi gibanja, združevanja in uživanja, nimamo več česa braniti."
 

V Molenbeeku bolj živahno kot drugje 

Četrt Molenbeek-Saint-Jean, kjer je živelo več napadalcev na Pariz, od turističnega centra Bruslja loči le kratek sprehod čez bruseljski kanal."Četrt je razdeljena je na starejše revnejše in zapostavljene predele z velikim številom zlasti severno-afriških priseljencev in novejše zelene stanovanjske soseske z bolj mešanim prebivalstvom. V Molenbeek se odpravimo, kadar potrebujemo eksotične prehrambene sestavine. Doslej nisem tam nikoli naletela na težave, čeprav ga mediji opisujejo kot "no-go" cono. Te dni tja ne zahajam, vendar sem od novinarske kolegice na Twitterju izvedela, da je bilo v Molenbeeku minuli konec tedna bolj živahno kot v drugih bruseljskih četrtih. V zadnjem tednu je bil prizorišče več policijskih racij, ene tudi sinoči, predvsem pa so se tja zgrnile trume tujih novinarjev. Kot je dejal eden od belgijskih fotografov, ki ga je ameriški spletni medij Politico takoj po pariških napadih poslal v to četrt: Kadarkoli se Molenbeek znajde v medijih, ti nimajo o njem povedati ničesar pozitivnega," zaključi Bunjevčeva. 
 
sergeja.hadner@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.