Svet
19 ogledov

Ne želite si ga nad svojimi glavami

(Foto: Northop Grumman) Žurnal24 main
Američani so predstavili najnovejše vohunsko letalo, ki ga lahko pilotira pilot v kabini ali pa na daljavo. Hkrati je sposobno zbirati ogromno različnih podatkov.

Firebird oziroma "ognjena ptica" bo v marsičem lahko spreminjal vojaške strategije, so samozavestni v Northop Grummanu, enem izmed najbolj znanih svetovnih proizvajalcev vojaških letal.

firebird | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Letalo je dolgo dobrih deset metrov, čez krila ga je za 19,8 metra, v višino pa tri metre. Propelerski motor ga lahko dvigne do višine okoli deset tisoč metrov, v zraku pa je lahko celo do 40 ur.

Po sicer razumljivo skopih podatkih ima velik tovorni prostor, pod trupom pa montiran modul, v katerem se skrivajo različne naprave, kot so kamere visoke ločljivosti, IR-kamere, radar, prisluškovalne aparature komunikacijskim napravam ... Med drugim je letalo sposobno prenašati v komandni center video v realnem času, vse senzorje pa lahko uporablja sočasno in tako zagotavlja zares podroben vpogled v stanje na tleh.

firebird | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Ker je uporaben za različne naloge, je cena po prepričanju družbe zelo ugodna. Preklapljanje med pilotiranjem na daljavo ali pa iz kabine je enostavno, tudi letalski vmesnik je napravljen tako, da ga je mogoče podobno kot spominski ključek vstaviti v vsak računalnik. Seveda je namenjen le domači, ameriški vojski.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.