Svet
7 ogledov

Ne znaš jezika? Ne moreš kupiti!

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Če kupec ne zna nizozemščine, ne more kupiti nepremičnine. Flamske oblasti v Belgiji so tarča hudih kritik zaradi naraščajočega števila diskriminacije pri kupovanju nepremičnin.

Od vstopa Slovenije v Evropsko unijo 1. maja 2004 je dostop do nepremičnin v Sloveniji za državljane unije prost. Od vstopa v unijo se je zanimanje tujcev za naše nepremičnine povečalo, potem pa v letu 2008 upadlo. Najbolj so šle nepremičnine v promet na Primorskem in v Prekmurju, največ kupcev pa je bilo z angleškega otoka, Italije, Nemčije in Avstrije. Večjih birokratskih ovir za nakup tujci niso imeli.

Čeprav so belgijski zakoni dokaj liberalni in vključujejo tudi možnosti nakupa nepremičnin tujcem, je v Flandriji veliko število primerov, kjer se ta možnost onemogoča tistim kupcem, ki ne morejo dokazati "vezi s skupnostjo“.

Belgija je sicer razdeljena na tri federalne skupnosti, od katerih je Flandrija kot flamsko (oziroma nizozemsko) govorno območje največja, Valonija je francosko govorno območje, območje Bruslja pa je s posebnim statusom dvojezično območje.

Pritožbe agencij
Številne nepremičninske agencije se pritožujejo, da pogosto ne morejo prodati nepremičnin, saj oblasti ne dajejo privoljenja in to z izgovorom, da se kupci "v socialnem in ekonomskem smislu" ne vklopijo v okolje. Pogosto gre za znanje nizozemskega jezika.

Zakon, ki to zadeva, je nejasen, mnogi pa menijo, da Flandrija s tem ne diskriminira le svojih državljanov (frankofonov, ki ne govorijo nizozemščine), pač pa tudi druge državljane Evropske unije, ki bi morali uživati pravice svobode gibanja in selitve v drugo državo znotraj unije.

"Zamislite si, da Španci ne prodajo nepremičnine tisočim Britancem, Nemcem ali Belgijcem, ker ti ne znajo španskega jezika," je opozoril novinar v Bruslju, potem ko od Evropske unije ni dobil odgovora na vprašanje, kakšno je stališče unije na takšno prakso v Flandriji.

Na Kosovu v času Miloševića prepoved za Albance
Zanimiva je primerjava, da je edino na Kosovu med obdobjem Miloševićeve vladavine obstajal zakon, ki je prepovedoval nakup nepremičnine, če je bil kupec Albanec, prodajalec pa Srb. Takšen zakon je kot diskriminatornega ukinila administracija Združenih narodov leta 1999.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.