Svet
10 ogledov

Nečedni in sumljivi posli predsedniških kandidatov

Kandidati na ameriških volitvah Reuters
Ameriške volitve so še daleč, a obračunavanj že zdaj ne manjka. Sinoči sta guverner Massachusettsa Mitt Romney in zmagovalec sobotnih volitev v Južni Karolini Newt Gingrich poskrbela za zabavo gledalcev. Romney pa je priznal, da je samo v dveh letih zaslužil 42,5 milijona dolarjev.

Precej slabo trenutno najbrž spi Mitt Romney, kateremu je podpora v zadnjih dneh izjemno upadla. Romney namreč ni želel obelodaniti svojih davčnih napovedi. Šele zdaj je "pokleknil" in priznal: v zadnjih dveh letih je imel 42,5 milijona dolarjev (32,6 milijona evrov).

Petsto strani napovedi

Leta 2010 je zaslužil 21,7 milijona dolarjev, lani pa 20,9 milijona. Plačal bo 6,2 milijona dolarjev davkov. Obdavčenost njegovih prihodkov bo nižja kot od večine premožnejših Američanov, saj je večino denarja zaslužil z investicijami. Kot zanimivost, njegova davčna napoved je dolga kar petsto strani.

Preteklosti noče razkriti

Vendar pa zgodba s tem še ni končana. Ameriški mediji že ugibajo, kakšne so številke za preteklost, saj Romney ostro zavrača objavo podatkov za obdobja pred tem. Romney velja za enega najbolj bogatih Američanov, kar se jih je v vsej zgodovini potegovalo za predsedniški stolček. Njegovo premoženje okvirno znaša med 190 in 250 milijonov dolarjev, torej več kot 145 milijonov evrov.

Drugi kandidat dejansko lobist?

A stari maček ima še nekaj rezervnih napadov na zalogi, bi lahko sklepali sodeč po včerajšnjem soočenju. Na tem je namreč napadel Gingricha z besedami, da je delal kot lobist za zvezno hipotekarno banko Freddie Mac in od nje dobil 1,6 milijona dolarjev – to naj bi se zgodilo v času, ko je bila banka vpletena v nečednosti, ki so privedle do zadnje nepremičninske krize. Gingrich je svoje delovanje opisal kot "državljanski aktivizem".

Kandidati pišejo nove poglavje zgodovine

Ostala kandidata, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in teksaški kongresnik Ron Paul, sta bila ves čas oddaje v senci. Tokrat se je sicer prvič v novejši zgodovini republikanskih strankarskih volitev zgodilo, da so tri uvodne države osvojili trije različni kandidati. V Iowi je zmagal Santorum, New Hampshire je osvojil Romney, Južno Karolino pa Gingrich.

Komentarjev 1
  • vtech 09:47 24.januar 2012.

    "Splošne volitve v ZDA bodo 6. novembra, ko se bo republikanski izbranec Newt Gingrich pomeril z demokratom Barackom Obamo."Žurnal24 je pa jasnoviden. Nihče ne ve, kateri od republikancev bo tisti končni kandidat, ki bo vstopil v pravo predsedniško tekmo, razen vas.