Svet
2835 ogledov

Necepljenim prepoved javnega življenja

Profimedia
V Združenih arabskih emiratih uvajajo ene izmed najstrožjih omejitev na svetu, da bi zajezili širjenje različice delta.

Združeni arabski emirati so v prizadevanju za omejitev pandemije uvedli nekatere od najstrožjih omejitev na svetu za necepljene ljudi. V ponedeljek so napovedali, da bo prebivalcem glavnega mesta Abu Dhabi, ki še niso cepljeni, prepovedan vstop na večino javnih mest.

Odločitev zajema prepoved obiskovanja nakupovalnih središč, restavracij, kavarn, telovadnic, rekreacijskih objektov, izvajanja športne dejavnosti in tudi obisk vseh drugih prodajnih mest, ki niso znotraj trgovskih centrov, razen tistih, ki prodajajo bistveno blago, kot so supermarketi in lekarne.

Prav tako necepljeni ne bodo smeli obiskovati wellnessov, letovišč, muzejev in kulturnih centrov, tematskih parkov, univerz in inštitutov ter tudi javne in zasebne šole in vrtce.

Lokalne oblasti so odločitev sprejele kljub dejstvu, da je 93% oseb iz ciljnih skupin že cepljenih.

Prepoved bo začela veljati 20. avgusta, prebivalci mesta pa bodo imeli nekaj časa, da se pred uvedbo ukrepov cepijo proti covidu-19. Odločba ne velja za necepljene posameznike z odobreno oprostitvijo cepljenja in za otroke, stare 15 let in manj.

Odločitev je del proaktivnih ukrepov, ki vključujejo tudi preventivne kampanje testiranja na industrijskih območjih in gosto naseljenih območjih, uporabo inovativnih tehnologij za odkrivanje okužb ter kampanjo cepljenja, vključno s ponujanjem obnovitvenega odmerka upravičencem.

Reuters ocenjuje, da je glede na število uradno vpisanih odmerkov cepiv v Združenih arabskih emiratih v celoti lahko bilo cepljenih približno 77,1% prebivalstva. Kljub temu se je v Abu Dhabiju sprožil alarm zaradi naraščajočih primerov in smrtnih primerov, povezanih z bolj nalezljivo različico delte. Dnevno v državi odkrijejo preko 2000 novih okužb s to različico.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Naklonsky 13:27 30.junij 2021.

    Ok, mogoče pa to le ni tako napačna odločitev.