Svet
13 ogledov

Neda: ime, ki ga ne bodo nikoli pozabili

1/6
Žurnal24 main
Konec junija bo minilo leto dni od smrti Iranke Nede, ki je postala simbol iranske revolucije. Med protesti so jo ustrelili v glavo. O njej so posneli tudi film.

Se spomnite fotografije in posnetke 26-letne Nede, ki so lani zaokrožili po svetu? Družina dekleta, ki je izkrvavelo na mestu, kjer je bila ustreljena, nanjo misli vsak dan. Zato tudi njena soba ostaja natanko takšna, kot je bila pred letom dni: posterji z glasbeniki visijo na zidu, plišaste igračke so na postelji, obleke zložene v omari.

Za slovo: "Gorim, gorim"
Poleg študija filozofije je Neda obiskovala tečaj za turistične vodiče. Politično se ni opredeljevala, a prevara na zadnjih predsedniških volitvah ji je dvignila pritisk. Čeprav so ji starši to odsvetovali, se je pridružila pouličnim protestom. Ko je izstopila iz avta z učiteljem klavirja, je odjeknil strel, po katerem se je zgrudila na tla. Njene zadnje besede so bile "gorim, gorim".

Pred obletnico smrti je novinar Saeed Kamali Dehghan pripotoval v Teheran, da bi intervjujal Nedine sorodnike. Film "For Neda" (Za Nedo) je bil predvajan na programu HBO, pripoveduje pa bo zgodbo dekleta, ki je v bistvu neprostovoljno postala simbol iranskega upora.

"Želim pokazati ljudem, ki so demonstrirali, da njihov pogum ni bil pozabljen," je dejal producent Antony Thomas. Snemanje seveda ni potekalo brez težav. Kamali, ki v življenju še ni držal kamere, je opravil kratek tečaj in nato kamero v državo pretihotapil. "Bil sem pripravljen na možnost, da me tudi aretirajo," je dejal.

Nedin oče je tako prvič spregovoril za javnost. Svojo hčerko je opisal kot "dekle brez strahu v telesu". Nedin brat si še zdaj ni opomogel. Odkar je Neda umrla, se je popolnoma zapustil: ne striže si las ali brije, prehranjuje se poredko, Nedina slika pa je tista, ki krasi ozadje njegovega mobilnika.

Kamali v filmu izpostavlja tudi vlogo žensk v muslimanski družbi. Kot pravi, je s te strani Nedi življenje prizaneslo, saj je lahko bila takšna, kot je želela. "V tej družini je imela na voljo vso svobodo. Oni spoštujejo pravice žensk, tako da ji ni bilo treba igrati neke vloge, se pretvarjati."

Možnost, da bi zapustili Teheran, njena družina zavrača. "Ne moremo oditi, ona je še vedno tukaj. Še vedno je v tej hiši, v tej sobi," pravi Nedina mati.

Spomnimo. 26-letna Iranka Neda, je bila med protesti ustreljena v glavo. Po navedbah oblasti naj bi jo ostrostrelec zamenjal za sestro pripadnika prepovedane levičarske gverilske organizacije Monafeghin. 20. junija 2009 eden izmed protestnikov ujame grozljiv prizor. Neda leži na tleh, kri ji teče iz ust in nosa, poleg nje pa klečita dva moška. Starejši joče in vpije, naj ostane z njim, naj se ne boji.

Postala glas iranske opozicije
A za Nedo je bilo prepozno. Po tem, ko je izkrvavela na ulicah Teherana, je postala nekakšen simbol neusmiljenega odgovora vladajočega iranskega režima na opozicijske demonstracije.

Njeno ime pa v dobesednem prevodu pomeni "glas". Po smrti so številni sporočali v svet, da je dejansko postala glas iranske opozicije. Irance je pretreslo tudi dejstvo, da so oblasti prepovedale dostojen pogreb, tako da so se od nje lahko poslovili le člani družine. S hiše so na zahtevo državnega vrha morali odstraniti visečo črno zastavo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.