Svet
14 ogledov

Nedolžen odsedel 25 let

Glenn Ford Reuters
Novi dokazi potrdili, da umora ni zagrešil, saj ga v času grozljivega dejanja sploh ni bilu blizu.

Glenn Ford, ki je zaradi dosmrtne obsodbe v zaporu presedel več kot 25 let, je odkorakal na prostost. Leta 1988 je bil obsojen zaradi umora 56-letnega zlatarja Isadoreja Rozemana, za katerega je občasno delal. 


Izgubljena leta  

Ko ga je ob izpustitvi novinar vprašal, kako se počuti, je Ford odgovoril, da mu misli bežijo sem in tja, da pa je občutek dober. Priznal je, da je jezen zaradi krivične obsodbe, saj je bil skoraj 30 let zaklenjen zaradi nečesa, česar ni storil. "Ne morem se vrniti in početi stvari, ki bi jih sicer, ko sem bil star 35, 38 ali 40 let. Moja sinova sta bila še dojenčka, ko sem odšel, danes sta odrasla in s svojimi otroki," je razlagal.  

Rešila ga je vztrajna sodnica

Okrožna sodnica Ramona Emanuel je v ponedeljek odločila, da leta 1983 krutega umora ni zagrešil obsojeni Ford. Na dan so prišli novi dokazi, ki so potrjevali njegove trditve, da pri umoru ni bil prisoten in da ga ni storil. 

"Zelo smo zadovoljni, da je Glenn Ford končno oproščen, še posebej pa smo hvaležni, da sta tožilstvo in sodišče vztrajala pri svojem delu in dokazala njegovo nedolžnost," je povedal Fordov odvetnik.

Dodelili so mu neizkušenega odvetnika

Sojenje je pred 26 leti po odvetnikovem mnenju zaznamovala neizkušenost odvetnika, ki so ga dodelili Fordu, pa tudi neustaven umik dokazov, vključno z informacijami ovaduha. Prav tako je bil sumljiv umik policijskega poročila, v katerem sta bila navedena točen čas umora in uporabljeno orožje. 

Luknje v sojenju 

Ameriški mediji med drugim navajajo preostale napake oziroma dokaze, ki so ves čas namigovali, da Ford ni kriv. Nikoli namreč niso našli morilskega orožja in nikoli ni bilo nobenih prič. Forda je ovadila ženska, ki je kasneje pričala, da je lagala. Odvetniki, ki so mu bili dodeljeni, niso imeli nobenih izkušenj z umori. Na dosmrtno ječo pa je temnopoltega Forda obsodila porota, v kateri so bili vsi njeni člani svetlopolti. 

Pripada mu odškodnina 

V Louisiani je na dosmrtno ječo obsojenih 83 moških in dve ženski. Zakon sicer tistim, ki so služili zaporno kazen, a so bili kasneje oproščeni, omogoča izplačilo odškodnin. Za vsako odsluženo leto dobijo 25.000 dolarjev, a ne več kot 250.000 dolarjev. Zahtevajo pa lahko dodatnih 80.000 dolarjev za izgubljene življenjske priložnosti. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.