Svet
8 ogledov

Nedotakljivi tokijski elektro mogotec

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Tepco. Do zdaj še nikoli ni odgovarjal za napake.

Japonska. Tokijsko podjetje Tepco je pred nesrečo v Fukošimi prejelo več opozoril. Najbogatejše japonsko elektropodjetje bi moralo v nuklearki opraviti varnostni pregled, a je več tednov zamujalo. Inšpekcijski ogled in pregled preko 30 kosov opreme tako do začetka nista bila izvedena, zaradi česar jim je japonska agencija za jedrsko varnost izdala opozorilo. Kmalu zatem sta jih presenetila potres in cunami.

Marjan Tkavc z Uprave RS za jedrsko varnost (URSJV) pritrjuje, da napake Tepca ravno "niso vsakodnevna stvar, ampak bodo šele analize pokazale, če je to vplivalo na resnost nesreče".

Nadzor je poglavje zase
To ni bil prvi Tepcov incident. Leta 2007 je bil odgovoren za hudo nesrečo v nuklearki Kašivazaki – Kariva. Tam so zabeležili požar in izpust radioaktivnih snovi, osem ljudi je umrlo. Tepco takrat ni izvedel 117 pregledov.

"Nadzor imajo vzpostavljen. Kako se izvaja, je druga zgodba. Japonci imajo specifično kulturo. Po eni strani se dobro držijo svojih postopkov, kar pa jih omejuje pri improvizacijah, potrebnih v takšnih nesrečah," Tepcove fiaske brez posledic komentira Tkavc. Dodaja, da je bilo v preteklosti tudi več primerov, “ko Japonci niso bili transparentni niti pri obveščanju javnosti".

"Situacija je resna"
Prepoved. Živil iz štirih japonskih prefektur ne bodo smeli več prodajati. V nekaterih izdelkih so odkrili povišano stopnjo radioaktivnosti. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ocenjuje, da je nevarnost kontaminacije živil večja od prvih ocen.

Mi smo varni.
"Težko je oceniti, do kam in v kolikšni meri se bo poznalo sevanje na živilih. Lahko rečem le, da za Slovenijo tveganja po mojem mnenju ni. Situacija pa definitivno je resna," nam je dejal Marijan Ivanuš, vodja pisarne WHO pri nas.

Po potresu in cunamiju.
Število mrtvih je naraslo že na 8.800, še vedno pa pogrešajo okoli 13 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.