Svet
13 ogledov

Nedrček, ki varuje pred prenažiranjem

Microsoft razvija spodnje perilo.

nedrček | Avtor: Microsoft Research Microsoft Research
Nekateri nimajo apetita, kadar so pod stresom, drugi pa bi pojedli vse, kar jim pride pod roke. Za slednje Microsoft razvija rešitev. Vsaj za ženski del populacije …

Razvijajo namreč "inteligentni nedrček", ki je opremljen s senzorji, ki bodo lastnico opozarjali, da je pod stresom. En senzor meri srčni utrip in dihanje, drugi električno prevodnost kože. Merijo tudi gibanje, povečanje hitrosti gibanja in znojenje. Podatke, ki jih zabeležijo senzorji, nedrček nato prek posebne aplikacije, ki se ji reče Emo Tree, pošlje na pametni telefon. Aplikacija lastnico nedrčka obvesti o njenem trenutnem stanju, še prej pa ji postavil nekaj vprašanj o njenem počutju. Nedrček tako žensko opozori, da obstaja nevarnost, da se bo po "tolažbo“ oziroma sprostitev odpravila k hladilniku.

Nedrčka morda nikoli ne bo mogoče kupiti. Gre le za predstavitev ideje, ki jih ima njihov oddelek, ki se ukvarja z razvojen tehnologije za merjenje občutkov. Kot pravijo, bi morali, če bi se odločili za izdelavo nedrčka, najprej rešiti težavo z napajanjem senzorjev. Nedrček je treba sedaj namreč polniti na vsake tri ure.

Kot je povedala psihologinja Mary Czerwinski, ki sodeluje pri projektu, je 87 odstotkov žensk povedalo, da so se stresa zaradi nedrčka bolj zavedale kot sicer, a le 37,5 odstotka je zaradi njega spremenila svoje prehranjevalne navade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.