Svet
5 ogledov

Negotova usoda premirja

Hamas je pripravljen razglasiti 18-mesečno premirje. Pred zadnjimi spopadi je ve Žurnal24 main
Okoli 200.000 pripadnikov Hamasa se je ob 21. obletnici gibanja zbralo v Gazi. V prihajajočem tednu se izteče dogovor o premirju med Hamasom in Izraelom, njegova nadaljnja usoda pa je negotova.

Vodja Hamasa v izgnanstvu Kaled Mešal je dejal, da gibanje ne bo obnovilo dogovora o premirju z Izraelom. Šestmesečni dogovor se izteče v prihajajočem tednu, Izrael se je že zavzel za njegovo podaljšanje, čeprav je v zadnjih tednih prišlo do nekaj medsebojnih napadov. Nekoliko manj radikalno stališče je zavzel vodja Hamasa Ismail Hanija. Dejal je sicer, da je Izrael prelomil svojo besedo, ker ni preprečil napadov in ukinil blokade, ki hromi gospodarstvo. Prekinitve premirja pa vendarle ni omenjal in s tem pustil možnosti za pogajanja odprte.

Notranji spori še vedno tlijo
Današnja poplava zelenih zastav v Gazi je bila namenjena razkazovanju moči leto in pol po tem, ko je Hamas po kratki, a krvavi, državljanski vojni s Fatahom prevzel nadzor nad Gazo. Nepregledno množico je nagovoril Hanija. Med drugim je napadel tudi rivalsko gibanje in napovedal skorajšnji padec palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki vodi Fatah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.