Svet
16 ogledov

"Nehajte obdavčevati mojo menstruacijo!"

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Avstralija ne obdavčuje kondomov in sončne kreme. Državljanska pobuda zdaj zahteva ukinitev dajatev tudi za tampone in higienske vložke.

Avstralija je leta 2000 niz zveznih in državnih zakonov zamenjala z davkom na dobrine in storitve, iz katerega so poleg večine prehrambenih izdelkov izvzeti proizvodi, kot so kondomi in kreme za zaščito pred soncem. A na drugi strani je takratna konservativna vlada premiera Johna Howarda z 10-odstotnim davkom kljub nezadovoljstvu prebivalstva udarila pripomočke za osebno higieno žensk.

"Menstruacija ni luksuz ali družbeno breme“

Po 15-letih se je sedaj študentka Subeta Vimalarajah odločila za spletno kampanjo proti dajatvam na izdelke za osebno higieno žensk. Na platformi CommunitayRun je začela zbirati podpise, v zadnjih 20 dneh se jih je nabralo že okoli 95.000 – cilj kampanje je zbrati sto tisoč podpisov. "Ženske, ki imamo menstruacijo, ne kupujemo tamponov in higienskih vložkov, ker nam je to užitek, zakaj moramo potem vsak mesec izpljuniti deset odstotkov več denarja. Obdavčiti Avstralke, ker imajo menstruacijo ni le seksistično, ampak temeljna krivica,“ je v svojem manifestu zapisala študentka.

Hockney se strinja s študentko

Avstralski finančni minister Joe Hockney se je na poziv Vimalarajahjeve že odzval in obljubil, da bo lobiral za odpravo dajatve na higienske vložke in tampone. Med televizijsko razpravo je študentka ministra vprašala, ali se mu higienski proizvodi ne zdijo nujen zdravstveni proizvod za polovico prebivalstva. "Mislim, da so. Najbrž bi morali odpraviti dajatev, a ne vem, če jo misli odpraviti tudi vlada," je odgovoril Hockney.

Avstralski premier Tony Abbott je medtem podprl konec dajatve na higienske izdelke za ženske, a opozoril, da morajo o odpravi odločati zvezne države in ne vlada.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar hal69
    hal69 12:27 29.maj 2015.

    Nehajte obdavčevati moje žiletke, peno za britje in losjon po britju. Hvala že vnaprej.

  • marabunta 08:41 27.maj 2015.

    haha, dobra....imaš prav, glede na to, da me nekam prime, ko jih poslušam, imam velike stroške s papirjem, torej....

  • marabunta 08:41 27.maj 2015.

    haha, dobra....imaš prav, glede na to, da me nekam prime, ko jih poslušam, imam velike stroške s papirjem, torej....