Svet
18 ogledov

Nehote ubil mladega očka

STRELJANJE, POLICIJA, POSTAJA, Oscar Grant, Johannes Mehserle
1/23
Žurnal24 main
Sodišče v Los Angelesu je 28-letnega policista Johannesa Mehserleja spoznalo za krivega nenamernega uboja neoboroženega 22-letnega temnopoltega Oscarja Granta.

Mehserle je na silvestrovo leta 2009 Oscarja Granta, sicer očeta nekajletnega sina, ustrelil na podzemni železnici v Oaklandu. Streljanje so posnele tudi priče – posnetek si lahko ogledate v zavihku video (vir: Youtube).

Nad obsodbo so zgroženi Grantovi sorodniki in njegovi podporniki. Fotografiji si oglejte v zavihku Galerija.

"Moj sin je bil umorjen in policist ni bil kaznovan po pravici," je Grantova mama skupaj s protestniki dejala pred sodiščem.

"Nezaslišano je, da je ta moški dobil manj zaporne kazni kot nekdo, ki napiše napačen ček," je dejala 41-letna odvetnica Barbara Plantiko.

"Ne morem sprejeti, da je bil zmeden. Mislim, da ni bila nesreča."

Ker se na njem jasno vidi, kako je policist 22-letnika ustrelil kljub temu, da je ta z obrazom obrnjen proti tlem ležal na tleh železniške postaje, se policija sooča z obtožbami o brutalnosti in nestrpnosti do temnopoltih.

Sodu pa je tokrat izbila dno tudi odločitev sodišča, ki je policista spoznalo za krivega nenamernega uboja, za katerega je zagrožena milejša zaporna kazen. 

Tako se je pred razglasitvijo sodbe v mestu Oakland zbralo okoli tisoč ljudi. Pred sodiščem so vzklikali: "Brez pravice, brez miru!" 

Ponoči pa je v Oaklandu prišlo tudi do izgredov, saj so nekateri protestniki uničevali izložbe trgovin in v policiste metali zažigalne palice.

Po poročanju lokalnih medijev je policija aretirala 50 ljudi.

Pomotoma vzel pravo pištolo
Mehserle se je pred porotniki zagovarjal, da je iz žepa pomotoma namesto elektrošok pištole vzel pravo pištolo, medtem ko je želel umiriti Granta.

Tožilec je trdil, da je policist "izgubil nadzor nad sabo" in namenoma ustrelil žrtev, ker se je ta upirala aretaciji. Sodnik Robert Perry pa je izključil možnost umora prve stopnje, saj naj bi bilo zato zelo malo dokazov.

Po ocenah pravnikov bo policist po takšni obsodbi moral v zaporu presedeti od dve do štiri leta. Če pa bi bil spoznan za krivega umora druge stopnje, bi moral za rešetkami preživeti 15 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.