Svet
25 ogledov

Nejasna poročila eksplozije

1/4
Žurnal24 main
Sinočnja nova eksplozija naftne ploščadi v Mehiškem zalivu ni povzročila hujšega razlitja nafte, čeprav naj bi se z mesta nesreče po nekaterih poročilih širil tanek sloj nafte.

Kot smo že poročali, je v Mehiškem zalivu ponovno prišlo do eksplozije na naftni ploščadi. V morju je končalo 13 delavcev na ploščadi, od katerih pa je le eden dobil lažje poškodbe.

Po prvih poročilih obalne straže naj bi se z mesta nesreče širil poldrugi kilometer dolg in trideset metrov širok tanek sloj nafte, po zadnjih poročilih pa naj eksplozija vendarle ne bi povzročila onesnaženja.

Spet nejasnosti v poročilih
Vzrok eksplozije še ni povsem pojasnjen, čeprav domneve kažejo, da je zanjo odgovoren naravni plin. Platforma je v lasti podjetja Mariner Energy iz Houstona, po njihovih podatkih je bila na območju plitkejšega morja, kar naj bi olajšalo čiščenje posledic. V trenutku eksplozije naj po njihovih zagotovilih platforma ne bi bila v pogonu.

V poročilu ministrstva državne varnosti, ki ga povzema agencija AP, je vendarle napisano, da je bila v trenutku nesreče v pogonu. Dnevno je proizvajala okoli 240 tisoč litrov nafte in 300 tisoč kubičnih metrov naravnega plina. Tudi guverner Louisiane Bobby Jindal je povedal, da so mu potrdili, da so bili vsi izvori nafte v trenutku eksplozije zaprti.

Ameriški predsednik Barack Obama, ki je bil v času eksplozije ravno na sestanku glede nacionalne varnosti, je takoj izpostavil, da ima vlada na razpolago dovolj sredstev za čiščenje, če bi se izkazalo, da je eksplozija povzročila novo onesnaženje morja.

Po zadnjih podatkih se iz mesta eksplozije širi tanek sloj nafte, ki naj ne bi povzročal prevelikega onesnaženja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.