Svet
34 ogledov

NEK: Hrvaška se ne bo umaknila

Svobodnjaki Heinza-Christiana Stracheja so prvič najbolj priljubljena stranka v Žurnal24 main
Nuklearna elektrarna Krško (Nek) naj bi bila danes pripravljena za vnovični zagon. S Hrvaške po ustavitvi poročajo o novih pritiskih iz Avstrije, povezanih z vstopom južne sosede v EU.
NEK trenutno izvaja predhodne postopke za ponovni zagon elektrarne, sodelavci ELES-a pa delajo na odpravi napake. Predvidevamo ponovno sinhronizacijo na elektroenergetsko omrežje tekom današnjega dne oziroma po odpravi napake v stikališču.
To so danes sporočili iz NEK

Voditelj avstrijske opozicijske svobodnjaške stranke Heinz-Christian Strache je po včerajšnji zaustavitvi jedrske elektrarne Krško znova zahteval njeno zaustavitev.

Kot poroča hrvaški tportal.hr, Strache od Hrvaške zahteva zaprtje elektrarne, sicer bo Avstrija prisiljena z vetom ustaviti približevanje te države EU.

Hrvati: ne razmišljamo o umiku iu Nek
Da o umiku iz nuklearke Hrvaška ne razmišlja, pa je v odzivu sporočilo hrvaško gospodarsko ministrstvo.

Nuklearka je po njihovih besedah varna, v času vstopa Slovenije v EU pa je prestala vse potrebne teste. Ministrstvo zato "preseneča, da so v Avstriji proti Neku začeli kampanjo".

MG: Izsiljevanje Hrvaške nenavadno
Na slovenskem gospodarskem ministrstvu so za zurnal24.si dejali, da Hrvaška kot solastnica Nek ne more poskrbeti za zaprtje elektrarne. Na vprašanje, ali se lahko Hrvaška iz Nek umakne, pa so na ministrstvu odgovorili: "Teoretično se lahko umakne tako, da svoj solastniški delež odsvoji."

"Izsiljevanje Republike Hrvaške z zaprtjem Nuklearne elektrarne Krško je milo rečeno nenavadno, predvsem pa nerealno in namenjeno avstrijski notranjepolitični sceni," so še dejali na ministstvu.

Proti nuklearki tudi avstrijski zeleni
Proti nuklearki so se sicer izrekli tudi avstrijski zeleni, ki od vlade zahtevajo, da posreduje pri slovenski vladi. Zaprtje elektrarne zahtevajo tudi pri BZÖ pokojnega Jörga Haiderja, saj naj bi predstavljala "smrtno nevarnost za Koroško in Štajersko".

Da bi morali zaradi elektrarne zahtevati veto na hrvaški vstop v EU, je pred časom sporočil tudi parlament avstrijske Koroške, še poroča tportal.hr.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.