Svet
10 ogledov

Nekaj talcev ustrelili policisti

Podrobnejša preiskava je razkrila še več policijskih napak. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Poročilo o spodleteli avgustovski reševalni akciji turistov v Manili kaže, da so jih nekaj najverjetneje ustrelili policisti, medtem ko so jih poskušali rešiti iz rok ugrabitelja.

Do zdaj je veljalo, da je vseh osem turistov iz Hongkonga ubil ugrabitelj. Sedem jih je umrlo takoj, eden kasneje v bolnišnici. Vendar pa se preiskava na podlagi obdukcijskih poročil in številnih pričanj vse bolj nagiba k temu, da so jih nekaj ustrelili policisti.

Negativna ocena za akcijo
Spomnimo: 23. avgusta je odpuščeni 55-letni policist Rolando Mendoza ugrabil avtobus z 20 turisti iz Hongkonga. Poleg njih so bili na avtobusu še trije Filipinci – voznik, turistični vodič in fotograf. Reševalna drama se je odvijala v živo pred televizijskimi kamerami.

Po več urah pogajanj je nekaj talcev izpustil, zadržal jih je še 15. Med "reševalno akcijo" policistov je umrlo osem turistov, ubit je bil tudi ugrabitelj. Policija ga je ustrelila v glavo, ob vdoru v avtobus naj bi odjeknilo najmanj 30 strelov.

Filipinska policija je bila po akciji deležna ostrih kritik, saj so bili njihovi postopki v veliki meri neustrezni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.