Svet
29 ogledov

Nekatera delovna mesta bodo odveč

pisarna, računalnik Shutterstock
Na praznik dela se izteka rok, do katerega bi morala ministrstva pripraviti spremembe aktov o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest, potrebnih zaradi združevanja ministrstev ter ukinitve nekaterih služb in uradov.

Vsak akt o sistemizaciji delovnih mest mora biti oblikovan tako, da zagotavlja racionalno in učinkovito opravljanje nalog posameznega organa, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Nekatera delovna mesta bodo postala odveč, vendar na ministrstvu poudarjajo, da bo odpuščanje javnih uslužbencev zadnji ukrep. Število zaposlenih naj bi najprej zmanjševali z nenadomeščanjem zaposlenih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev.

Zmanjšanje zaposlenih z upokojevanjem – 2012

Teh bo konec letošnjega leta v organih državne uprave po podatkih ministrstva, ki so pripravljeni po starem razrezu ministrstev, skupno 741. Od tega kar 168 na ministrstvu za finance, 103 na upravnih enotah, 74 v vladnih službah, 65 na ministrstvu za obrambo, 58 na ministrstvu za okolje in prostor, po 46 pa na ministrstvu za pravosodje in ministrstvu za zunanje zadeve.

V policiji bo konec leta pogoje za upokojitev izpolnjevalo predvidoma 416 zaposlenih, konec prihodnjega leta pa 461. Pogoje za upokojitev bo konec leta izpolnjevalo tudi 66 delavcev v vojski, konec prihodnjega leta pa predvidoma 132.

Zmanjšanje zaposlenih z upokojevanjem – 2013

Konec leta 2013 bo v organih državne uprave pogoje za upokojitev izpolnjevalo predvidoma 1.085 zaposlenih. Tudi v tem letu največ, kar 261, na ministrstvu za finance, 161 na upravnih enotah in 109 na ministrstvu za obrambo.

Po predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je v parlamentarni proceduri, javnemu uslužbencu, ki izpolni minimalne pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine brez zmanjšanja v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje oziroma s posebnimi predpisi, pogodba o zaposlitvi preneha veljati. V skladu s predlogom zakona se v izjemnih primerih, ko gre za zagotavljanje nemotenega delovnega procesa, delodajalec in javni uslužbenec lahko dogovorita za nadaljevanje delovnega razmerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.