Svet
12 ogledov

Nekateri bodo tekli

NYC Maraton Reuters
Maratona v New Yorku to nedeljo ne bo. Mesto se morda sooča z največjo krizo po terorističnih napadih 11. septembra 2001. V New Jerseyu sistem par-nepar za bencin.

"V znak spoštovanja do tistih, ki potrebujejo pomoč, je bila odpoved newyorškega maratona pravi korak," so zapisali na FB skupnosti Run Anyway NYC Marathon 2012. "A tisti med nami, ki tečemo z razlogom ali za druge, moramo zaključiti, kar smo začeli. Popolnoma razumljivo je, če se ne želite udeležiti teka, a nekateri med nami bomo izpolnili obvezo." Skupina poziva tudi k zbiranju hrane, obleke in denarja za prizadete. Kot napovedujejo, bodo tekli štiri kroge okrog Centralnega parka.

Organizatorji maratona so sicer svojo odločitev, da letos prvič v svoji 42-letni zgodovini ne bodo izpeljali, sporočili včeraj zvečer po lokalnem času. Po nekajdnevni negotovosti, ko je newyorški župan Michael Bloomberg napovedoval, da naj bi sloviti maraton kljub razdejanju po tropski nevihti izpeljali, saj naj bi ljudem dal nekaj upanja in veselja v tem žalostnem tednu, zaradi številnih kritih v javnosti odpovedali. Številni tekači so bili jezni, saj menijo, da bi morali maraton odpovedati, preden so pripotovali.

Glede na zapise na Tekaškem forumu, je v New Yorku tudi nekaj Slovencev, med katerimi so se nekateri precej namučili, da so prišli do mesta in dobili nastanitev. Zaradi pomanjkanja elektrike ali pitne vode so bili namreč hoteli, zlasti v južnem delu mesta, zaprti.

Najhuje po letu 2001

Izvedba maratona je bila enkrat že pod vprašajem, in sicer leta 2001, ko se je zgodil teroristični napad na ZDA, a so dva meseca pozneje prireditev vseeno izpeljali. Iz podobnih vzgibov, za kakršne je tokrat navijal župan Bloomberg. A tedaj so od tragičnega dogodka minila dva meseca, tokrat pa je New York še v popolnem razdejanju zaradi tropske nevihte.

Posledice Sandy | Avtor: Reuters Reuters
Število mrtvih v ZDA in Kanadi je naraslo na 102. Okoli 3,2 milijona ljudi je še naprej brez pitne vode in elektrike. V več delih mesta še vedno ni elektrike, da bi odpravili vse okvare pa naj bi potrebovali še najmanj deset deset dni. Ljudem primanjkuje osnovnih življenjskih potrebščin. Posnetki kažejo, da hrano po smeteh iščejo cele družine. New York se morda sooča z največjo krizo po terorističnih napadih 11. septembra 2001.

Parno-neparni sistem za bencin

V zvezni državi New Jersey so za točenje goriva uvedli parno-neparni sistem, kot smo ga poznali v nekdanji Jugoslaviji. Na parne dneve v mesecu bodo bencinske črpalke prodajale gorivo le tistim voznikom, ki bodo pripeljali z avtomobilom s parnim številom na registrski tablici, na ne-parne dneve pa tistim z ne-parno številko.

Bencinska črpalka v New Yorku | Avtor: Reuters Reuters

"Upamo, da bo to trajalo le nekaj dni," je povedal župan Chris Christie. Za spoštovanje varčevalnega pravila bo na postajah skrbela policija.

Komentarjev 3
  • mia 07:40 04.november 2012.

    ne vem kako lahko ljudje pričakujejo, da bi maraton bil? to je reakcija podobna politikom. je kdo pomislil, da, če je že prišel na maraton, ker ima nekaj denarja bi bil lahko človeški-socialen in bi pomagal ljudem v stiski?

  • uporabno 23:09 03.november 2012.

    http://www.uporabi.net/

  • Avatar Zala
    Zala 14:10 03.november 2012.

    Se mi prav nič ne smilijo ...... tako že leta živijo ljudje v državah kjer se Yenkiji proglašajo za osvoboditelje naroda.Mogoče jih bodo šele naravne ujme prisilele, da se poberejo domov in si čistijo pred lastnim pragom.