Svet
22 ogledov

Nekdanja prva dama za 20 let v zapor

Sodišče je danes na 20 let zaporne kazni obsodilo nekdanjo prvo damo Slonokoščene obale Simone Gbagbo, in sicer zaradi ogrožanja državne varnosti v povolilnem času v letih 2010-2011, ko je v krvavem nasilju umrlo okoli 3000 ljudi.

Simone Gbagbo, ki se je je oprijel vzdevek železna lady, je bila obtožena tudi "kršitve javnega reda" in "organiziranja oboroženih tolp", potem ko njen mož Laurent Gbagbo in njegovi podporniki niso priznali poraza na predsedniških volitvah decembra 2010. Na njih je zmagal njegov nasprotnik Alassane Ouattara.

Več mesecev trajajoče krvavo povolilno nasilje, ki je izbruhnilo konec leta 2010, je močno oslabilo gospodarstvo države, nekdaj uspešne proizvajalke kakava.

Sojenje Simone Gbagbo začelo decembra lani, skupaj z njo pa so sodili tudi 82 drugim predstavnikom nekdanjega režima pod vodstvom tedanjega predsednika države Gbagboja. Zaradi svoje vloge v nasilju je bil na pet let zapora obsojen tudi sin nekdanjega predsednika, Michel, ki izvira iz prejšnjega zakona.

Laurent Gbagbo je že dobre tri leta priprt v Haagu, kjer čaka na začetek sojenja pred Mednarodnim kazenskim sodiščem (ICC) zaradi zločinov proti človečnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.