Svet
16 ogledov

Nekdanjemu vodji 81 let zapora

 Felix Albert Lopez de la Calle Gauna, Mobutu, Eta EPA
Nekdanji vodja baskovske separatistične oborožene skupine Eta, Felix Albert Lopez de la Calle Gauna, znan kot Mobutu, je zaradi umora treh policistov leta 1980 obsojen na 81 let zapora.

Kot je ob razsodbi sporočilo špansko sodišče, je bil Mobutu del Etine skupine, ki je 4. oktobra 1980 brez vnaprejšnjega opozorila ustrelila in ubila tri policiste. Ti so takrat pripravljali varovanje ob kolesarski dirki v baskovskem mestu Salvatierra.

Mobutu je med sodnim procesom molčal, njegov odvetnik pa je povedal, da je nedolžen in da ga ni bilo na kraju dogodka. Dva druga Etina člana so za umor omenjenih policistov novembra lani že obsodili na 61 oziroma 30 let zapora.

Mobutu zaradi obtožb na račun terorizma že prestaja 12-letno zaporno kazen v Franciji, zaradi sodnega procesa v Španiji pa so ga začasno izpustili iz zapora.

Eti v svojem štiri desetletja dolgem boju za neodvisnost Baskije na severu Španije oziroma jugu Francije pripisujejo odgovornost za skupno 829 smrtnih žrtev. EU in ZDA Eto uvrščata med teroristične skupine. Oktobra lani je Eta, oslabljena zaradi številnih aretacij ključnih oseb tako v Franciji kot Španiji, sporočila, da se odpoveduje oboroženemu boju, mesec dni kasneje, novembra lani, pa še, da je pripravljena na razorožitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.