Svet
30 ogledov

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter ima raka na možganih

Jimmy carter EPA
"Imel sem lepo življenje in sem pripravljen na vse, kar bo," pravi nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter, ki so mu odkrili raka na možganih.

Nekdanji ameriški predsednik Jimmy Carter ima raka na možganih. Odkrili so mu ga v začetku avgusta, takoj po tem, ko so mu odstranili tvorbo na jetrih. 

"Mislil sem, da imam le še nekaj tednov življenja, ampak sem bil miren. Imel sem čudovito življenje in vse je v božjih rokah. Pripravljen bom na vse, kar lahko pride," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal 90-letni Carter.

Rakaste pege bodo odstranjevali z obsevanjem

Delo za Carterjev center bo zmanjšal na minimum in se naslednje tri mesece povsem posvetil zdravljenju. Rakaste pege na možganih, ki so velike po dva milimetra, mu bodo skušali odstraniti z obsevanjem.

Od kod rak izvira, ni znano, sumijo na melanom oziroma kožnega raka, ki so mu ga sicer pozdravili. Carter je svetle polti in pegast, živi pa na sončnem jugu ZDA in veliko potuje po svetu.

Neučinkovit na področju zunanje politike

Carter je vodil ZDA od leta 1977 do 1981. Veljal je za poštenjaka, zaradi česar je tudi premagal Geralda Forda, ki mu Američani zaradi pomilostitve Richarda Nixona niso zaupali. Vendar pa je bil Carter zelo neučinkovit predvsem na področju zunanje politike in Američani so po enem njegovem mandatu izbrali Ronalda Reagana.
 
Zaradi svojega dela je leta 2002 dobil Nobelovo nagrado za mir. Rak je sicer bolezen, ki je močno prisotna v Carterjevi družini. Za rakom na trebušni slinavki so umrli njegov oče, brat in sestra.

Komentarjev 1
  • micika 21:18 21.avgust 2015.

    nihče še ni za seme ostal niti jimmy al kaj je ne bo....starost je lepo doživel torej,die old man allready!!