Svet
37 ogledov

Nekdanji borci Islamske države: Obljubljali so nam ženske in drage avte

islamska država youtube.com
Na desetine pripadnikov Islamske države naj bi zapustilo ekstremistično skupino, saj jim ta ni izpolnila svojih obljub, piše The Independent.

Mednarodni center zapreučevanje radikaliacije in političnega nasilja s sedežem v Londonu je objavil študijo, v kateri preučuje razloge za dezertacije teroristov iz skupine Islamska država, do katerih naj bi prihajalo v zadnjih nekaj mesecih. V omenjenem centru so prepričani, da so izsledki študije lahko ključni v boju zoper to teroristično organizacijo.

Center izpostavlja štiri glavne razloge odhodov, o katerih so govorili z 58 ljudmi, ki so zapustili vrste Islamske države.

Groba realnost in brutalnost

Študija kaže, da je večina tistih, ki so se pridružili Islamski državi, to storila na podlagi osebnih sebičnih vzgibov; želeli so živeti v izobilju, ki so jim ga pri rekrutaciji obljubljal.

Določeno število nekdanji vojakov Islamske države se je pritožilo nad tem, da so se v resnici zelo malo borili, mnogi pa so v razlogih, zakaj so odšli, navajala brutalnost, s katero Islamska držva obračunava s civilnim prebivalstvom.

Zoper koga se Islamska država sploh bori?

Ena od pogostih kritik nekdanjih borcev Islamske države je uperjena na odločitve o tem, zoper koga bi se organizacija sploh morala boriti. Številne je motilo obračunavanje z drugimi Suniti, ne pa toliko zoper vladno vojsko v Siriji.

Številni nekdanji borci Islamske države naj bi se za odhod odločili tudi zaradi notranjih trenj v organizaciji in skoraj obsedenosti z iskanjem izdajalcev znotraj svojih vrst.

Neenakost

Predvsem Sirci, ki so zapustili vrste Islamske države, so kot razlog svojega odhoda navajali tudi dejstvo, da naj bi znotraj organizacije prihajalo do neenakosti med sirskimi bojevniki in tistimi, ki so se organizaciji pridružili iz tujine. Slednji naj bi uživali veliko večje privilegije.

Poleg tega naj bi znotraj organizacije prihajalo do rasizma. Omenjeni center navaja primer Indijca, ki je bil zaradi barve svoje kože obsojen na čiščenje sanitarij.

Študija zaključuje, da je življenje znotraj Islamske države zaradi propagande slednje prikazan popolnoma drugače, kot pa je njegova realnost. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • spenjac 13:06 23.september 2015.

    kaj je za odkrivat? ustanovitelji so američani. Poglej si slike johna mccaina z al bagdadijem.https://deepresource.wordpress.com/2014/08/22/john-mccain-and-abu-bakr-al-baghdadi-photo-op/

  • kapibara 04:10 23.september 2015.

    Pri promilu se začne..

  • valerijakregar 20:49 22.september 2015.

    ma ne delajte si lažne utvare !to je le promil vseh teh norcev !