Svet
10 ogledov

Nekdanji guverner obsojen korupcije

Blagojevich Reuters
Nekdanjega guvernerja ameriške zvezne države Illinois Roda Blagokevicha je sodišče spoznalo za krivega korupcije, ker želel prodati oziroma trgovati za senatorski stol Baracka Obama.

Blagojevich je bil tako spoznan za krivega 17 od 20 točk obtožnice. Kljub temu, da zakon za nekatere točke obtožnice predvideva do 20 let zapora, bo po vsej verjetnosti dobil milejšo kazen.

Blagojevich se je že odzval na razsodbo in za CBS Radio dejal, da je osupel nad njo in da je zelo razočaran.

Spomnimo, da je sodišče Blagojevicha že lani spoznala za krivega zgolj v eni od 24 točk obtožnice, in sicer naj bi lagal agentom FBI. Odločitve o tem, ali je ali ni prodajal sedež bivšega senatorja Baracka Obame, ni bilo. Tožilstvo je takrat zahtevalo ponovno sojenje.

Hotel je prodati Obamov stol

Primer je bil odmeven, saj so Blagojevicha konec leta 2008, ko je bil še na položaju guvernerja, aretirali zvezni policisti, ker je hotel "najboljšemu ponudniku" prodati bivši sedež Obame v zveznem senatu. Blagojevicha so na skrivaj posneli, ko je govoril, da ima v rokah "suho zlato", ki ga za nič ne bo dal iz rok.

To je bil sicer le del več ur trajajočih posnetkov skrivnega prisluškovanja nekdanjemu guvernerju. Ta je med drugim tudi izsiljeval časnik Chicago Tribune in zahteval, da odpusti do njega kritične novinarje, ter sklepal državne pogodbe le s tistimi podjetji, ki so najela njegovo soprogo Patti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.