Svet
20 ogledov

Nekdanji izraelski premier za leto in pol v zapor

Žurnal24 main
Nekdanji izraelski premier Ehud Olmert bo moral zaradi korupcije za 18 mesecev v zapor, je danes odločilo izraelsko vrhovno sodišče.

Sodniki v Jeruzalemu so sicer Olmertu znižali kazen s šestih let zapora, na katero ga je obsodilo nižje sodišče, a 70-letni politik bo prvi nekdanji predsednik izraelske vlade, ki bo moral za zapahe.

Vrhovno sodišče je danes v prizivnem postopku bivšega premiera oprostilo najhujših obtožb, je pa potrdilo sodbo za prejem 60.000 šeklov (14.000 evrov) podkupnine, ki jih je Olmert prejel v času, ko je bil minister za transport, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Olmert, ki bo po pričakovanjih kazen začel služiti 15. februarja, se je na odločitev vrhovnega sodišča odzval z olajšanjem. "Kamen se mi je odvalil od srca," je ob občutnem znižanju zaporne kazni izjavil nekdanji premier.

Kot je pojasnil, so obtožbe kot temen oblak visele nad njim in njegovo družino. Hkrati pa je oče petih otrok in ded 11 vnukov zanikal vse obtožbe na svoj račun, čeprav odločitev vrhovnih sodnikov spoštuje.

Sprva so ga obsodili na šest let zapora

Olmerta je okrožno sodišče v Tel Avivu maja lani zaradi prejemanja podkupnin pred več kot desetletjem obsodilo na šest let zapora.

Glavna točka obtožnice ga je bremenila, da je kot jeruzalemski župan - na tej funkciji je bil od leta 1993 in 2003 - za odobritev spornega gradbenega projekta prejel podkupnino v višini 500.000 šeklov (120.000) evrov. Tega očitka ga je sicer vrhovno sodišče danes razbremenilo.

Očitki o korupciji so že pred leti uničili Olmertovo politično kariero. Leta 2009 je moral zaradi njih odstopiti s položaja predsednika vlade njegove sredinske stranke Kadima.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.