Svet
19 ogledov

Nekdanji minister v zapor

Polančec je bil obsojen v enem najhitrejših sodnih postopkov na Hrvaškem, ki je Žurnal24 main
Nekdanji podpredsednik hrvaške vlade in gospodarski minister Damir Polančec je zaradi afere "lažna študija" dobil 15 mesecev zaporne kazni.

Nekdanji podpredsednik hrvaške vlade in minister za gospodarstvo Damir Polančec je zaradi zlorabe položaja obsojen na 15 mesecev zapora. Skupaj z njim je obsojen tudi vukovarski odvetnik Petar Miletić, ki so mu prisodili leto dni zapora, še dve leti pa ne bo smel opravljati svojega poklica. Oba bosta morala plačati stroške sojenja ter državi vrniti pol milijona kun (okoli 70 tisoč evrov). Sodba še ni pravnomočna.

Lažna študija
Sodišče je v obrazložitvi sodbe pojasnilo, da sta Polančec in Miletić državo oškodovala, ker sta naročila izdelavo nepotrebne študije v vrednosti pol milijona kun. Polančec je na sodišču dokazoval, da ni kriv, saj je deloval v interesu države in po navodilih takratnega premierja Iva Sanaderja, ki je zahteval "rešitev pomembnega vprašanja za čim manj denarja". Kot je pojasnil, je šlo za zaščito pravic srbskih delavcev v tovarni obutve Borovo, ki jim niso upoštevali delovne dobe za obdobje, ko je bil Vukovar pod srbsko oblastjo. Ko je z njimi dosegel kompromis, so njihovi odvetniki ostali nezadovoljni, saj so izgubili priložnost za zaslužek, je zatrjeval v obrambi. Ni jih zadovoljil niti ponujeni denar, zato je Polančec naročil študijo o urejanju težav v tovarni v vrednosti pol milijona kun.

Oškodovanje Podravke
Polančeca sicer bremenijo še, da je nezakonito porabil približno 31 tisoč evrov za luči na nogometnem igrišču v rojstni Koprivnici ter živilskopredelovalno družbo Podravka v nezakonitih poslih z delnicami oškodoval za približno 55 milijonov evrov. Hrvaški urad za preiskovanje korupcije proučuje tudi njegovo vlogo v aferi s preprodajo električne energije v družbi Hrvatska elektroprivreda.

Komentarjev 1
  • Mr.Bean 10:59 13.julij 2011.

    Kdo zna koliko nepotrebnih študij "naši" naročajo.....