Svet
76 ogledov

Nekdanji šef Trumpove kampanje mora v zapor

Paul Manafort Donald Trump
Nekdanji vodja predsedniške kampanje Donalda Trumpa je bil obsojen na 47 mesecev zapora zaradi bančnih prevar in davčnih utaj denarja, ki ga je zaslužil s svetovalno dejavnostjo pro-ruskim politikom v Ukrajini.

Paul Manafort, ki je prišel na sodišče v invalidskem vozičku, se je pred izrekom kazni zahvalil sodniku za pošteno obravnavo in priznal, da je na sodišču zaradih lastnih dejanj. Sodnika je zaprosil za sočutje in očitno se ga je usmilil. Kazen, ki jo je sodnik izrekel, je namreč celo nižja, kot so upalo Manafortovi odvetniki. 

Sodnik Elliot je pred izrekom kazni dejal, da je Manafort sicer živel življenje brez krivde in je bil dober ter radodaren do drugih. Vendar pa to ne opravičuje zločinov.

Obenem pa ti menda niso bili tako hudi, da bi mu izrekel visoko kazen v skladu z željami tožilstva. "Kazen med 19 do 24 let zapora bi bila pretirana," je dejal sodnik, ki je tako kot večkrat med procesom poudaril, da Manafortu niso sodili zaradi sodelovanja z Rusijo v času kampanje leta 2016. Manafortovi odvetniki so predlagali kazen največ pet let.

Dolžan tudi Rusom

Paul Manafort | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav je Manaforta ujela preiskava ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016 na strani Donalda Trumpa, ga preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja niso obtožili zaradi tega. Med preiskavo so odkrili, da je Manafort dobival denar od ljudi okrog nekdanjega predsednika Ukrajine Viktorja Janukoviča. Ta denar je skrival v davčnih oazah in ga na veliko zapravljal.

Tako na veliko - med drugim naj bi si kupil suknjič iz nojevega perja za 15.000 dolarjev - da ga je zmanjkalo in je ameriške banke z lažnim prikazovanjem premoženja prepričal v dodatna posojila. Nekako mu je uspelo postati dolžan tudi ruskim botrom na čelu z oligarhom Olegom Deripasko, ki jih je potem glede na to kar ga bremenijo na sodišču v Washingtonu, skušal pomiriti z obljubami bodočih koristi zaradi svojega položaja blizu Trumpa.

Čaka ga še en proces

Manafort bo moral 13. marca v Washingtonu pred drugo zvezno sodnico Amy Berman Jackson, ki mu bo izrekla kazen zaradi neprijavljenega lobiranja za tuje interese v ZDA. Potem, ko ga je porota v Alexandrii spoznala za krivega in se je zavedel, da mu grozi dolgoletna zaporna kazen, se je 69-letni Manafort odločil za sodelovanje s tožilstvom in je priznal krivdo pred začetkom procesa v Washingtonu.

Nato pa je začel tožilcem spet lagati okrog svojih stikov z domnevnim ruskim obveščevalcem in dogovor o sodelovanju v zameno za nižjo kazen je bil razveljavljen. Jacksonova lahko Manafortu odmeri najmanj deset let zapora.

Ga bo Trump pomilostil?

Manafortove muke lahko prekine predsednik ZDA Donald Trump s pomilostitvijo. Trump doslej še ni pomilostil nikogar, ki ga je zajela preiskava ruske afere. Vztraja namreč, da afere ni oziroma, če je, potem z njo nima nič in bi potem politično težko utemeljil zakaj se vpleta s pomilostitvami. Te bi seveda zagotovo povzročile tudi ogorčenje opozicijskih demokratov.

Trump na Twitterju vztrajno ponavlja, da je Muellerjeva preiskava lov na čarovnice oziroma preiskava v iskanju zločina, ampak Mueller je doslej že vložil obtožnice proti 34 osebam in trem podjetjem. Večinoma gre za Ruse, ki so izvajali dobro organizirano kampanjo širjenja laži po družabnih medijih ali vdirali v demokratske računalnike in kradli informacije, ki ji je potem objavljal WikiLeaks.

Rusi ameriških sodišč ne bodo videli, od Američanov pa je sodni proces doletel za zdaj le Manaforta. Njegov sodelavec Rick Gates je priznal krivdo in sodeluje s preiskavo, podobno tudi nekdanji svetovalec za nacionalno varnost Michael Flynn, nekdanji Trumpov odvetnik Michael Cohen in sodelavec v kampanji George Papadopoulos. Na začetek sojenja še čaka Trumpov sodelavec in zaupnik Roger Stone.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.