Svet
15 ogledov

Nekdanji specialci ugrabljali otroke

ugrabitev Shutterstock
Italijanska policija je razbila mednarodno verigo nekdanjih pripadnikov posebnih vojaških enot, ki so v zameno za lep denar načrtovali ugrabitve otrok, ki se znajdejo sredi bitk za skrbništvo. Med drugim so nekdanji specialci pri svojem delu uporabljali hitre čolne in bazo na Siciliji.

Italijanska policija je odkrila verigo "pogodbenikov, večinoma veteranov posebnih enot oboroženih sil, ki so bili pripravljeni ponuditi svoje operativne veščine vsakemu, ki bi jim bil pripravljen za to lepo plačati".

Veriga je delovala pod norveško varnostno službo ABP World Group in "je ponujala svoje usluge, med drugim 'ponovno pridobitev' otrok, ujetih v bitke za skrbništvo med starši različnih nacionalnosti".

Ugrabljali po naročilu staršev

Oboroženi z ruskim orožjem, solzivcem in drugimi pripomočki so za ugrabitve otrok - načeloma po naročilu tistega od staršev, ki je izgubil pravno bitko za skrbništvo - zaračunavali po več deset tisoč evrov. Pri teh akcijah je bilo življenje otrok večkrat ogroženo, je še sporočila policija.

Prvo operacijo naj bi izvedli oktobra lani, ko so ugrabili nekega otroka v Tuniziji in ga preko Palerma na Siciliji pretihotapili na Norveško. Drugo operacijo so načrtovali za lanski november, a jim je še pravočasno prišla na sled policija. Načrtovali so še štiri operacije na Cipru, v Libanonu, Egiptu in Ukrajini, piše AFP.

Aretirali četverico

Policija v Palermu je aretirala tri Italijane in Ukrajinko Lariso Moskalenko, dobitnico olimpijske medalje v jadranju leta 1988, ki naj bi ugrabiteljem priskrbela čolne. Zaporni nalogi so bili izdani še za dva Norvežana in enega Šveda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.