Svet
9 ogledov

Nemci bi migrante zavračali že na meji

Begunci v Nemčiji EPA
Nemčija bi lahko v prihodnje na svojih kopenskih mejah preverjala, ali so prošnje migrantov, ki prihajajo v državo, za azil utemeljene ali ne.

Podobno preverjanje že poteka na letališčih, po besedah nemškega notranjega ministra Thomasa de Maiziera pa bi lahko to prakso razširila in tako še pospešila vračanje do azila neupravičenih prišlekov.

Vlada v Berlinu tega predloga še ni potrdila, tako da ne bo predmet četrtkove razprave o predlaganih spremembah nemške azilne zakonodaje v bundestagu. A kot je v pogovoru za berlinski javni radio RBB povedal de Maiziere, njegovo ministrstvo pripravlja zakonodajo v tej smeri in ta bi bila v skladu s pravili EU.

"To že poznamo iz postopkov na letališčih. Že na letališču je mogoče nekoga zadržati, preveriti, ali je njegova prošnja za azil očitno neutemeljena, in ga poslati nazaj," je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

De Maiziere sedaj razmišlja o uvedbi podobnih postopkov na prehodih na kopenski meji, s čimer bi se ravnanje Nemčije po njegovih besedah uskladilo z direktivami EU. Podrobnosti svojih načrtov - med drugim o tem, kakšna infrastruktura bi bila potrebna za izvajanje teh preverjanj na kopenski meji - ni razkril.

Nemčija je glavni cilj beguncev, ki pred vojnami in revščino bežijo v Evropo. V sredini septembra je začasno znova uvedla nadzor na svojih kopenskih mejah, da bi zajezila in predvsem bolje nadzirala val prihodov.

Samo na Bavarskem 170 tisoč beguncev

Samo na Bavarskem so v septembru zabeležili rekordnih več kot 170.000 prihodov, medtem ko naj bi cela država v letošnjem letu sprejela kar do milijona ljudi. Na Bavarskem vladajoča stranka CSU med drugim predlaga uvedbo t.i. tranzitnih con, v katerih bi prosilce za azil po hitrem postopku ali registrirali ali zavrnili.

Nemška vlada je sicer v spodnji dom nemškega parlamenta ta teden vložila predlog zakonodaje, ki naj bi pospešila obravnavo prošenj za azil, vračanje tistih, ki jim je azil zavrnjen, nazaj v njihove domovine ter tudi gradnjo nastanitvenih kapacitet za begunce.

Begunci v Nemčiji | Avtor: EPA EPA

Nova zakonodaja že novembra

Bundestag bo o novi zakonodaji razpravljal v četrtek, medtem ko naj bi v zgornji dom parlamenta, bundesrat, romala nekje v sredini oktobra. Cilj je, da bi bila uveljavljena že v začetku novembra.
V skladu s predlaganimi novostmi naj bi med drugim na seznam t.i. varnih držav porekla uvrstili še Albanijo, Kosovo in Črno goro. Poleg tega naj bi migranti v Nemčiji v prihodnje dlje časa ostali v sprejemnih centrih, kjer bi načeloma prejemali pomoč v blagu in ne več gotovine.

Predvideni so tudi posebni tečaji za čim hitrejšo integracijo v nemško družbo tistih, ki bodo azil najverjetneje dobili, ter poenostavitev birokratskih postopkov za gradnjo namestitvenih kapacitet za begunce.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • alibaba 18:26 30.september 2015.

    http://www.dailystormer.com/austrian-intelligence-says-us-organizations-are-funding-immigration-into-europe/