Svet
1086 ogledov

Nemci o Huaweiju: Če tveganj ne bi mogli obvladovati, se v to ne bi podali

Huawei 5G
1/5
Epa
"Tveganja so obvladljiva," na vprašanje, ali iz Kitajske preti kakršna koli nevarnost, če bo v Nemčiji omrežje 5G gradila multinacionalka Huawei, odgovarja Arne Schönbohm, vodja nemškega regulatorja za informacijsko varnost.

Obstajata dve vrsti tveganj, v pogovoru za nemški Spiegel poudarja Schönbohm: vohunjenje in sabotaža omrežja. Vohunjenje se lahko uredi z enkripcijo, najboljši način za zmanjšanje možnosti za sabotažo, je vključitev več ponudnikov tehnologije 5G na trg.

Na vsak način mora biti omrežje 5G v Nemčiji bolj varno, kot so današnja omrežja za mobilno telefonijo, še poudarja šef nemškega regulatorja za informacijsko varnost in dodaja, da je to prvi pogoj, če želimo v prihodnosti vzpostaviti sistem samovozečih vozil in uvesti nove tehnologije za različne zdravstvene storitve,

V Washingtonu so zaradi bojazni, da bi Kitajci s pomočjo omrežja 5G v Združenih državah Amerike vohunili, prepovedali uporabo Huaweijeve tehnologije pri postavljanju omrežij.

Huawei 5G | Avtor: Epa Epa

Sredi letošnjega maja je ameriški predsednik celo izdal ukaz, da se kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu povsem prepove dostop do ameriških telekomunikacijskih omrežij. Da so se lahko pogajanja o trgovinskem sporazumu s Kitajci nadaljevala, je Trump nekaj tednov za tem svojo odločitev malce omilil.

Američani so Nemce označili za naivne, ker se o izgradnji omrežja 5G pogovarjajo s kitajskim gigantom, a v Berlinu odgovarjajo, da se, če bi se izkazalo, da morebitnih tveganj ne bi obvladovali, v pogovore s Huaweijem sploh ne bi podali.

Preden damo zeleno luč, bomo pregledali in analizirali vso strojno in programsko opremo, ki bo skrbela za delovanje omrežja, poskušali bomo doseči, da nam omogočijo tudi vpogled v izvorno kodo aplikacij, da ugotovimo, ali morebiti naprave omogočajo nedovoljene funkcije, s katerimi bi lahko tudi vohunili, je odločen Schönbohm.

V Huaweiju medtem zagotavljajo, da bodo vse zahteve Nemcev izpolnili.

Huawei 5G | Avtor: Epa Epa

Nemčija je pravkar zaključila dražbo za spekter frekvenc, na katerem deluje omrežje 5G, in iztržili 6,5 milijarde evrov. Na tej platformi bodo lahko podjetja gradila 'pametne' tovarne, s čimer se odpira milijonski trg za tehnološke velikane, kot so denimo Huawei, Nokia, Ericsson.

Komentarjev 2
  • Avatar Beckerella
    Beckerella 00:56 02.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

  • Avatar Beckerella
    Beckerella 00:55 02.avgust 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com