Svet
11 ogledov

Nemci ostali brez goriva

(Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Številne bencinske črpalke v Nemčiji med velikonočnimi prazniki ostale brez bencina. Do vsesplošnega kaosa kljub vsemu ni prišlo.

Po besedah tiskovne predstavnice koncerna Shell v Nemčiji so zaloge bencina pošle zgolj na posameznih črpalkah, vendar pa položaj ni tako kritičen, kot so se sprva bali.

Na eni od bencinskih črpalk v Filderstadtu južno od Stuttgarta pa so vozniki danes doživeli pravi šok ob pogledu na cene bencina. Za liter super bencina so morali odšteti kar 9,99 evra.

Razlog za težave pri oskrbi z vrstami bencina super, superplus in biogorivom E10 naj bi bilo veliko povpraševanje in povečan promet med prazniki, saj so se številni Nemci ob lepem vremenu odpravili na izlete. Poleg tega cisterne med prazniki ne smejo voziti, čeprav si podjetja za dobavo goriva prizadevajo, da bi črpalkam čim prej dobavili gorivo.

Iz zimskega na poletno gorivo
Drugi razlog pa je tudi zamenjava "zimskega" goriva na črpalkah s "poletnim", kar velja predvsem za biogorivo E10, ki vsebuje do 10 odstotkov bioetanola. Razlika med zimskim in poletnim E10 je v sestavi, saj zimskemu dodajajo dodatne hlapljive snovi, ki omogočajo višji kompresijski tlak v motorju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.