Svet
6 ogledov

Nemci preprečili katastrofo

Zaradi neposredne nevarnosti so nemške varnostne sile aretirale tri domnevne ter Žurnal24 main
Če bi aretirani domnevni teroristi uporabili ekplozivo, bi napad v Nemčiji po navedbah kriminalistov povzročil številne smrtne žrtve.

Nemške varnostne sile so v torek zvečer aretirale tri domnevne teroriste, ki naj bi načrtovali napada z eksplozivom na Ramstein, vojaško oporišče ameriške vojske v Nemčiji, in frankfurtsko letališče. Dva od trojice aretiranih sta nemška državljana, tretji pa naj bi bil Pakistanec. Nemški obrambni minister Franz Josef Jung je potrdil aretacijo treh domnevnih teroristov. "O bstajala je neposredna nevarnost, " je davi dejal Jung in dodal, da so varnostne sile dobro delovale.

Teroristi so načrtovali množična napada, ki bi terjala številne žrtve. © AFP

 
Po oceni kriminalistov bi načrtovana napada lahko povzročila številne smrtne žrtve ali ranjene. Po navedbah vodje nemškega kriminalističnega urada (BKA) Jörga Ziercka si je trojica priskrbela 730 kilogramov raztopine vodikovega peroksida. "Ta količina bi zadostovala za izdelavo eksploziva z veliko rušilno močjo, kot na primer pri napadih v Madridu ali Londonu," je ocenil Ziercka. Povedal je še, da so bili tarča načrtovane akcije ustanove in državljani ZDA v Nemčiji. Proti trojici osumljenih so po besedah nemškega tožilca Rainerja Griesbauma že izdali zaporni nalog.
 

Domnevno ogrožena cilja

Frankfurtsko letališče je eno najbolj prometnih v Evropi, vojaško oporišče ameriške vojske na zahodu Nemčije pa je eno glavnih transportnih središč za ameriške operacije.

Po torkovi aretaciji trojice so sledile preiskave v več nemških zveznih deželah. Aretirane so danes že pripeljali pred preiskovalnega sodnika, med eno izmed aretacij pa naj bi prišlo tudi do streljanja.

EP za prevetritev uredbe o vnosu tekočin v letala
Poslanci Evropskega parlamenta so na zasedanju v Strasbourgu z 464 glasovi za in 158 proti sprejeli posebno resolucijo, v kateri Evropsko komisijo pozivajo, naj prednostno pregleda uredbo o vnosu tekočin v letala in spremlja njeno izvajanje. Poslanci so namreč prepričani, da izvajanje uredbe povzroča precejšnje stroške, k bistvenemu povečanju varnosti pa ta ukrep po njihovem mnenju ne prispeva. V resoluciji je zapisano, da z rentgenskimi pregledi ročne prtljage in tekočin v njej ni mogoče zaslediti eksploziva v tekočinah, zato poslanci Evropsko komisijo in članice EU pozivajo, naj povečajo prizadevanja za podporo raziskovalnim študijam, da bi našli učinkovita orodja za izsleditev tovrstnega eksploziva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.