Svet
10 ogledov

Nemci proti OVK niso ukrepali

Nemški pripadniki sil Kfor, ki so na Kosovo prišli kmalu po vojni leta 1999, naj Žurnal24 main
Ugrabitve Srbov na Kosovu so se dogajale kljub prisotnosti nemškega kontingenta na Kosovu, poroča nemški radio NDR.

"Po mojem so bili ti ljudje prisilno odpeljani na področja, ki so jih obvladovali vodje albanskih klanov," je za nemški radio NDR povedal neimenovani predstavnik nemških oboroženih sil. Povedal je še, da ni nikoli slišal ničesar o umorih in kraji organov.

Radio še poroča, da posreduje izjavo enega od nemških generalov, da so bili že leta 1999 obveščeni o tajnih zaporih Osvobodilne vojske Kosova (OVK). Enega takih naj bi odkrili kmalu po koncu spopadov junija 1999, v njih pa je bilo več Srbov in Romov. Ena oseba naj bi bila že mrtva, mučena do smrti, poroča radio.

"Zakaj bi jim povzročali dodatne težave"
"Pripadniki OVK so se v uniformah in oboroženi z nasmehom sprehajali mimo nemških pripadnikov misije Kfor, ti pa so se jim nazaj le nasmihali," je povedal pripadnik nemške vojske. "Zakaj bi tem ubogim ljudem povzročali dodatne težave? Dovolj so že preživeli," naj bi mu takrat na vprašanje, zakaj teh ljudi ne razorožujejo, odgovoril nadrejeni.

"Celotne slike dogodkov iz let 1999 in 2000 ne bo mogoče v celoti obnoviti. Obstajajo dokazi o deportaciji Srbov in Romov v Albanijo ali katero od drugih sosednih držav. Pravih dokazov o kraji organov pa ni," je za radio v komentarju na poročilo Dicka Martyja o trgovini z organi na Kosovo povedal predstavnik nemškega zunanjega ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.