Svet
2911 ogledov

Nemci s strahom pričakujejo naslednje mesece

sončnično olje trgovina Profimedia
V Nemčiji se obeta nov dvig cen hrane. Stopnja inflacije se je v zadnjih mesecih povzpela na najvišjo raven od združitve Vzhodne in Zahodne Nemčije leta 1990.

Nemce v prihodnjih mesecih čaka nova podražitev hrane, kažejo izsledki raziskave münchenskega inštituta Ifo, ki jo je junija opravil med prodajalci hrane, pijače in tobaka. Indeks, ki meri cenovna pričakovanja v naslednjih mesecih, se zvišal na 98,9 točke, kar pomeni, da skoraj vsi trgovci, ki so sodelovali v anketi, načrtujejo podražitve.

Dvig cen prav tako načrtuje večina drugih prodajalcev na drobno. Njihov indeks cenovnih pričakovanj se je z majskih 75,5 točke junija povzpel na 78,6 točke.

"Pričakujemo lahko, da bo inflacija zaenkrat ostala na visokih ravneh. Vseeno pa se kažejo začetni znaki, da bi se inflacija lahko proti koncu leta počasi znižala," je ob tem dejal vodja oddelka za napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser. Izpostavil je, da se je v kar nekaj gospodarskih sektorjih indeks cenovnih pričakovanj znižal drugi mesec zaporedoma.

Ukrepi nemške vlade za znižanje cen goriva na črpalkah in subvencioniranje železniških vozovnic so junija pomagali nekoliko zmanjšati inflacijo v Nemčiji. Ta je na letni ravni junija tako znašala 7,6 odstotka, medtem ko je bila maja na 7,9-odstotni ravni.

Med temi so proizvodnja, kjer se je indeks s 66,7 točke znižal na 59,7 točke, gradbeništvo, kjer je indeks s 56 točk padel na 50 točk, in trgovina na debelo, kjer se je indeks cenovnih pričakovanj znižal z 68,1 točke na 57,4 točke. Le v storitvenem sektorju se indeks, ki je bil junija pri 47,1 točke, ni pretirano spremenil.

Na letni ravni so se sicer cene energentov zvišale za 38 odstotkov, cene hrane pa za 12,7 odstotka.

Ifo sicer v raziskavi preverja zgolj namero po zvišanju cen, ne pa tudi, za kakšno povišanje se bodo odločila podjetja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • kapibara1 14:58 02.julij 2022.

    Skladišča še polna od lani, na pragu je letošnja žetev.. kupovanje/ poraba pada.. a hrana se draži

  • kapibara1 14:56 02.julij 2022.

    Voja v ulkraina a i šiore, s tem NIMA NIČ ! Vse to, kar se danes prodaja je še od lani !

  • Avatar luckyss
    luckyss 10:48 01.julij 2022.

    "Nemci s strahom pričakujejo naslednje mesece"......A mi smo pa lahko brez skrbi ali kaj?!....Mi, ki smo v primerjavi z Nemci šibka ekonomija, še posebej sedaj po SDSsovskem plenjenju javne blagajne, lahko pričakujemo še večjo draginjo, ker država ne bo imela ...prikaži več sredstev za blaženje višanja cen...Kar pripravite se na čase, ko bo marsikdo tudi iz "srednjega sloja" šel lačen spat...pa ne zaradi neke zafnane diete...Da o upokojencih in drugih ranljivejših skupinah niti ne govorimo...