Svet
3436 ogledov

Nemci: "To je recesija stoletja!"

Angela Merkel Profimedia
Nemško gospodarstvo je v drugem četrtletju padel za rekordnih 10,1 odstotka v primerjavi s predhodnim.

Padec nemškega bruto domačega proizvoda v drugem četrtletju je največji v nemški povojni zgodovini, danes kažejo podatki nemškega statističnega urada. "Gre za najmočnejši padec od leta 1970, ko so se začeli izračuni BPD-ja za Nemčijo," so podatke pospremili v uradnem sporočilu. 

Pandemija novega koronavirusa je negativno vplivala tako na nemški izvoz kot uvoz. "Zdaj je to tudi uradno. To je recesia stoletja," je podatke pokomentiral ekonomist DekaBanka Andreas Scheuerle. "Kar je bilo zdaj nemogoče tudi z ostrim padcem cen delnic ali šokih na naftnih trgih, je zdaj uspelo majhnemu stvoru veličine 160 nanometra po imenu korona." 

Danes objavljeni podatki so presenetili tudi analitike, ki so menili, da bo nemški BDP med aprilom in junijem upadel za okrog devet odstotkov. V primerjavi z enakim obdobjem lani je največje evropsko gospodarstvo padlo za 11,7 odstotka. 

Volkswagen tovarna proizvodnja | Avtor: Epa Epa

Obsežni programi pomoči 

"Današnji podatki so kot odsev v vzvratnem ogledalu," je pri tem ocenil analitik pri ING bank Carsten Brzeski. Gospodarska aktivnost namreč že okreva, je dodal.

Nemška vlada je sprejela obsežen program pomoči, da bi podjetjem pomagala prebroditi krizo, ki jo je povzročilo širjenje novega koronavirusa, in potrošnike znova spodbudila k nakupom. Med drugim bo pomagala tudi letalskemu prevozniku Lufthansa in turistični agenciji TUI, da bi preživela in ohranila delovna mesta.

Nemški gospodarski minister ocenjuje, da bi gospodarstvo znova lahko beležilo rast oktobra. Za celotno leto je ministrstvo napovedalo 6,3-odstotni padec BDP, naslednje leto pa naj bi se ta okrepil za 5,2 odstotka.

Brezposelnost nespremenjena

Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je že pred tem opozoril, da bo pandemija nemško gospodarstvo potisnila v najhujšo recesijo doslej in prekinila desetletje rasti. Nemški statistični urad je sicer danes objavil še, da je stopnja brezposelnosti julija v primerjavi z junijem ostala nespremenjena pri 6,4 odstotka, kar po ocenah analitikov morda lahko pomeni, "da je najhujše že mimo".

Pred pandemijo je imela Nemčija petodstotno stopnjo brezposelnosti, v državi pa se zdaj v velikem obsegu koristi subvencioniranje skrajšanega časa. Zadnji podatki kažejo, da je maja država subvencionirala delo 6,7 milijona zaposlenih, potem ko je bilo teh aprila 6,1 milijona, marca pa 2,5 milijona.

Covid-19, Hrvaška Covid-19 Svet Nov ukrep Nemčije za prišleke iz rizičnih držav

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Marcelko 19:11 30.julij 2020.

    Zahvalite se Gatesu in svetovnim biljarderjem z WHO na čelu.

  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 17:19 30.julij 2020.

    no, to so alarmantni podatki in ne koliko okuženih je v vukovarju na HR. nemški poslovneži pravijo, da bomo prave posledice čutili z zamikom kakšnih 6 mesecev, kot vedno. se bojim, da se je bolje okužiti s covidom, kot pa ...prikaži več kar sledi, rast nezaposlenih na 120-150tisoč. sicer bomo vsi zdravi, ampak na krompirju. in glede na položaj slovenije je popolnoma irelevantno katera vlada je in kritiziranje ukrepov, kot se tu nabija do onemoglosti. upam, da so se zmotili, smo namreč del globalnega trga.

  • Preprostež 17:05 30.julij 2020.

    A bejžte no, a spet mislijo da se svet vrti okrog njih? Niso edini v recesiji, zato se zadeva zgliha!