Svet
10314 ogledov

Nemci: To so pasti bankomatov

denar, bankomat Žurnal24 main
Nemška potrošniška organizacija Stiftung Warentest je objavila rezultate raziskave, s katero so preverjali stroške dvigov na bankomatih in kartičnih plačil v 29 državah.

Ugotovitve nemške potrošniške organizacije povzema Zveza potrošnikov Slovenije.

Raziskava je potrdila, da je tako pri dvigih na bankomatu kot pri plačilih s kartico bolje izbrati možnost "brez konverzije" oziroma "plačilo v lokalni valuti", na kar so na Zvezi potrošnikov Slovenije že večkrat opozorili. Gre namreč za dva različna menjalna tečaja: če izberete možnost "brez konverzije", bo uporabljen tečaj vaše banke, drugače pa menjalni tečaj lastnika bankomata, ki je praviloma manj ugoden. Nemci so s testom ugotovili, da so razlike lahko tudi več kot deset odstotkov (primeri bankomatov na Hrvaškem, Češkem in Madžarskem ter v Turčiji in Veliki Britaniji).

Konverzija je na bankomatih zunaj evroobmočja pogosto ponujena takoj, zato je pri postopku potrebna posebna pazljivost. Za dvig si vzemite nekaj minut in dobro preberite vse, kar piše na vsakem koraku na zaslonu. Evropski zakonodajalec za zdaj žal še ni pripravil ustrezne rešitve, ki bi potrošnikom omogočila preprosto primerjavo tečajev na POS-terminalu ali bankomatu in s tem izbiro ugodnejše možnosti.

Znane banke niso zagotovilo za ugodne dvige

Če mislite, da bodo dvigi na bankomatih znanih bank ugodnejši, se žal motite. Tudi napisi na ekranu, kot so "zagotovljen nespremenljiv menjalni tečaj", "brez provizije" ali "brez nadomestila za pretvorbo", ne zagotavljajo ugodnega menjalnega tečaja. Splošnega pravila ni, zato v okvirju povzemamo ugotovitve nemških kolegov in navajamo primere "ugodnih" in "manj ugodnih" bankomatov za izbrane države.

Trije hitri nasveti
(1) Vedno izberite dvig oziroma plačilo v lokalni valuti. (2) Izognite se bankomatom Euronet, veliko jih je tudi na Hrvaškem. (3) Denar dvigujte z debetno kartico, ne s kartico z odloženim plačilom.

Kako v tujem mestu najti bankomat določenega ponudnika?

Za iskanje uporabite Googlove zemljevide in s funkcijo "Raziščite v bližini" poiščite bankomate. Če imate v naročniškem paketu mobilne podatke, je določena količina brezplačna tudi v drugih državah EU. Zunaj EU pa je prenos podatkov lahko zelo drag, zato za iskanje bankomatov uporabite Wi-Fi, na primer v hotelu.

Denar, evri, štetje denarja Slovenija Banke spet dražile, z zamenjavo se lahko prihrani skoraj tristo evrov

Dodatna nadomestila za dvige – v evroobmočju niso dovoljena

Nekateri lastniki bankomatov za dvige zaračunajo dodatna nadomestila, a uredba Evropskega parlamenta in Sveta o čezmejnih plačilih določa, da morajo biti čezmejna plačila (kamor spadajo tudi dvigi na bankomatu) "enaka kot nadomestila, ki jih isti ponudnik plačilnih storitev obračuna uporabnikom plačilnih storitev za ustrezna nacionalna plačila enake vrednosti in v isti valuti". Nemški kolegi so od šestih državah evroobmočja, kjer so opravili test, odkrili, da ta nadomestila zaračunavajo v Grčiji in Španiji (dva do tri evre), mi pa iz lastnih izkušenj dodajamo Nemčijo (šest evrov). V Italiji, Litvi, Latviji in na Portugalskem nadomestil niso zasledili.

Zunaj evroobmočja boste za dvig na bankomatu svoji banki plačali višje nadomestilo kot doma, skoraj neizogibne so tudi dodatne provizije. Na Stiftung Warentest svetujejo, da poiščete bankomate z nižjimi provizijami (prikazano na zaslonu bankomata) in opravite manj dvigov, kjer so provizije fiksne.

Prazni bankomati Slovenija Mislili smo, da na to ni več treba opozarjati

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • stangiulia42 15:20 16.avgust 2019.

    Web: https://creditsecours24h.com Ponudba za posojilo denar bank in drugih različnih (borut.martin@gmail.com) / WhatsApp +33758119861

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 09:51 16.avgust 2019.

    Bravo Ivo! Točno to sem sam razmišljal, žal gre ze veliko površnost pisca.

  • Ivo 09:20 16.avgust 2019.

    Verjetno ste mislili na EMU (monetarno območje) in ne EU, ker večina slovenskih bank dodatno zaračunava dvige zunaj EMU, tudi na Hrvaškem, vi pa pišete, da dodatno zaračunavanje za dvige na bankomatih znotraj EU ni dovoljeno. Malce bolje prevedite vse ...prikaži več skupaj, saj so po vašem v prekršku skoraj vse slovenske banke...