Svet
15 ogledov

Nemci začeli stavkati

(Foto: Reuters)
1/6
Žurnal24 main
Danes so začeli stavkati tudi Nemci, točneje zaposleni v nemškem železniškem prometu. Na zahodu in jugu Nemčije prihaja do motenj v prometu.

Posledice stavke železničarjev občuti na milijone potnikov. Bild poroča, da je največ težav na zahodu in jugu države. Za stavko so se zaposleni v nacionalnem železniškem prometu sicer odločili, ker niso zadovoljni s plačami in od Deutsche Bahn ter zasebnikov pričakujejo boljšo ponudbo.

"Pričakovati je resne motnje v celotnem železniškem prometu," pravijo sindikati Transnet in GDBA in s tem dajejo vedeti, naj se potniki v teh dneh raje kot za prevoz z nemškimi nacionalnimi železnicami ali šestimi zasebnimi družbami odločijo za drugo prevozno sredstvo.

"Ne more biti dovoljeno, da kolegi prejemajo do 20 odstotkov manjšo plačo za enako delo, še posebej, ker zasebni operaterji uporabljajo takšen plačni damping za pridobitev novih pogodb," še pojasnjujejo razlog za stavko.

Zaposleni na železnicah so sicer lani po seriji stavk dosegli 4,5-odstotno rast plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.