Svet
400 ogledov

Nemci zaskrbljeni zaradi povečanja števila okužb

Angela Merkel Epa
Nemška kanclerka Angela Merkel je danes izrazila zaskrbljenost zaradi eksponentne rasti okužb z novim koronavirusom v Nemčiji. Pozvala je k cepljenju proti covidu-19. Obenem se je zavzela za ostrejši nadzor nad trgovino z vohunsko opremo.

"Imamo eksponentno rast (novih primerov okužbe)" je dejala kanclerka Merkel. Poudarila je, da se ji to zdi "skrb vzbujajoče". Po njenih besedah se bo v manj kot dveh tednih podvojilo število novih okužb z novim koronavirusom.

Kanclerka je v luči bolj nalezljive koronavirusne različice delta izpostavila, da je cepljenje proti covidu zdaj pomembnejše kot kdajkoli prej. "Vsako cepljenje šteje. Vsako cepljenje je en korak, majhen korak k vrnitvi v normalnost za vse," je povedala na novinarski konferenci v Berlinu. Vse, ki so se že cepili, je pozvala, naj k temu povabijo tudi druge v družini, med prijatelji in na delovnem mestu.

Od sredine meseca v Nemčiji vsak dan v povprečju zabeležijo po več kot 1000 novih primerov. V zadnjih 24 urah so jih 1890, kažejo podatki Inštituta Roberta Kocha.

Doslej so v Nemčiji z enim odmerkom cepiva proti covidu cepili 60,4 odstotka prebivalcev, oba odmerka pa je prejelo 48 odstotkov ljudi.

Afera Pegasus

Po odkritju množičnega vohunjenja s programsko opremo Pegasus se je zavzela tudi za ostrejši nadzor nad trgovino z vohunsko opremo. Po besedah Merklove je pomembno, da oprema, kot je Pegasus, "ne pride v napačne roke". Poudarila je, da se "takšne opreme ne sme prodajati državam, kjer sodni nadzor nad obveščevalnimi dejavnostmi morda ni zagotovljen".

Spomnimo, v nedeljo je več svetovnih medijev razkrilo obsežno vohunsko akcijo, v kateri naj bi opremo Pegasus izraelskega podjetja NSO povezali več kot 50.000 telefonskih številk novinarjev, aktivistov in politikov iz več držav. Na seznamu so bile tudi telefonske številke francoskega predsednika Emmanuela Macrona.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 15:35 23.julij 2021.

    Naj se 'cepijo'. Do sledeče jeseni in eta seva & sedmega vala. Dokler se ne bo zgodilo SPET nekaj, kar bo zasenčilo kovid valovanje (kot je kovid zasenčil migrante) - upam da ne cunami val kot posledica padca nečesa iz vesolja.

  • kapibara1 08:10 23.julij 2021.

    Te eksponentne rasti- bilo česa: Je en okužen, drugi dan dva- pa je 100% skok okuženih.. BEDAKI voditelji podkupljeni..